Interview Jaap Kroon

Van Haarlem naar Pakistan

Zijn leven verliep niet altijd even gemakkelijk, en na een zware periode was de Haarlemse Jaap Kroon op zoek naar nieuwe zingeving. Haarlem ligt te midden van de prachtige duinen en daarmee ook zo goed als aan het strand. Omdat Jaap veel van de natuur houdt, was hij hier regelmatig te vinden. “Ik kwam erachter dat wandelen in de natuur me rust gaf en dat ik op die manier mijn hoofd leeg kon maken,” zegt hij. Op een dag nam hij zijn camera mee, en zo is het eigenlijk begonnen.

Pakistan | Kashmir

In de jaren die hierop volgden heeft Jaap zich goed verdiept in zijn camera en kreeg zo de kneepjes van het vak aardig onder de knie. “Jarenlang heb ik mij gefocust op natuurfotografie, tot ik op het idee kwam om huiskamerconcerten te organiseren op mijn eigen dakterras.” De muziek begon bij Jaap te kriebelen en al gauw meldde hij zich aan als fotograaf bij Haerlems Bodem.

Haerlems Bodem is een platform voor debat en cultuur. Aan Jaap de schone taak om concerten bij te wonen voor nieuw beeldmateriaal. “Dit heb ik een jaar of drie gedaan en toen startte ik mijn eigen bedrijf als freelance fotograaf. Dit alles doe ik naast mijn huidige baan als begeleider bij een crisisopvang.”

Pakistan | Lahore markt

Door veel te oefenen en te durven heeft Jaap zich kunnen ontwikkelen als fotograaf en heeft hij zijn eigen stijl ontwikkeld; zijn werk is herkenbaar aan zijn kleurgebruik. “En dan hoor ik ook wel eens van mensen dat ze het een echte Jaap Kroon-foto vinden,” lacht hij trots. “Het is niet alleen het kleurgebruik. Het is ook de echtheid die ik verkies. Ik ga altijd op zoek naar het persoonlijke, het bijzondere en de eerlijkheid door contact te leggen met mensen en maak daarmee het beeldverhaal. Ik leg vast wat er echt gebeurd.”

Pakistan | Lahore vrachtwagens

In het najaar van 2017 maakte Jaap voor het eerst een lange reis. “In mijn eentje,” begint hij. “Ik ging naar Vietnam voor een foto-opdracht en logeerde bij nonnen op een plek waar nooit een toerist kwam. Niets maar dan ook niets was er herkenbaar of vergelijkbaar met mijn leven in Nederland. Het was een cultuurschok, maar wel een prachtige. Ik vond het zo’n bijzondere en mooie ervaring om daar te zijn, om kennis te maken met een voor mij totaal nieuwe cultuur, omgeving en geweldige mensen. Sindsdien ben ik gegrepen door het reizen en is het samen met fotograferen hetgeen ik het liefste doe.”

Pakistan | Lahore

Jaap is nog lang niet klaar met zijn werk als fotograaf. Nee, hij heeft nog veel plannen. Hij droomt ervan om de wederopbouw van Syrië of Irak te mogen fotograferen. “En ik wil graag met Artsen Zonder Grenzen Vluchtelingenwerk mee als vrijwilliger. Dan kan ik namelijk nog iets voor de wereld terug doen met mijn foto’s.” zegt Jaap.

Pakistan | Toli Peer in Kashmir

Na zijn reis door Vietnam volgden er meer van dit soort reizen. Jaap ging onder andere naar Marokko, Iran en kwam ook nog langs Pakistan waar hij zijn nieuwste fotoserie heeft gemaakt. Daarbij heeft hij een fotoboek gemaakt van zijn werk welke je kunt bestellen via info@jaapkroon.nl.

Wil je de foto’s van Jaap Kroon eens in het echt bekijken? Dat kan! Hij exposeert namelijk zijn fotoserie Pakistan nog tot en met 31 maart in de Dakkas te Haarlem. De Dakkas bevindt zich bovenop het dak van parkeergarage De Kamp, midden in het centrum van de stad. Het geeft naast de mooie foto’s van Jaap ook nog een fantastisch uitzicht over het prachtige Haarlem.

Stylist Annet over de werken van Jaap Kroon: "Zijn waanzinnige foto’s geven je het gevoel alsof je even met Jaap mee op reis bent."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Jaap Kroon!

Uit de community