ee0acb87cc9bb8dee84aae09668e8ec9_proxy

Van 0 naar 100 met Sytse Dijkstra

Alle stoere jongens houden van auto’s. Alle jongens, klein en groot. Waan je terug naar de tijd dat je met je autootje over het randje van de bank reed met een luidkeels ge-brrrrrrrrrr, of de tijd dat je in je eerste auto naar het strand reed. De autoliefde bij de Nijmeegse fotograaf Sytse Dijkstra ontstond op zijn tiende jaar onderweg naar vakantie in Spanje. “Op een van de vele stops bij een tankstation zag ik een schaalmodel van een witte Dodge Viper GT2 en deze móest ik hebben!”

Sytse’s opa en moeder hebben altijd een voorliefde voor fotografie gehad en omdat de appel niet ver van de boom valt, is ook Sytse hier enthousiast voor geworden. Op twaalfjarige leeftijd kreeg de kleine Sytse de oude Pentax van zijn moeder om er eens kennis mee te maken. Hij zette zijn schaalmodellen klaar voor de foto en schoot het rolletje vol. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle onderneming want fotografie is zijn full-time baan. Zo fotografeert hij veel voor diverse automerken en voor het gerenommeerde autoblad Autovisie.
“Auto’s moeten rijden en ik geef een auto echt de hoofdrol.” En dat gaat niet zomaar. Zo stoer als hij is, klimt hij in de achterbak van een auto, rijden ze op volle snelheid met de achterklep open en schiet Sytse in no time een toffe foto. Alsof het hem de minste moeite kost en het de normaalste zaak van de wereld is. Op de foto Mercedes-Benz AMG GT-S vs. Porsche 911 Turbo S is de adrenaline eng genoeg voelbaar aanwezig. “Bij het maken van deze foto lag ik op het dak van een busje en reden we best hard.” Het klinkt als een scene uit de film Gone in 60 seconds. “Op jacht naar die ene gave foto waarvan iedereen zich afvraagt hoe het gemaakt is, daar word ik heel blij van”.

“Op Werk aan de Muur zet ik veelal foto’s die ik voor werkgevers heb gemaakt,” begint Sytse, “maar zo af en toe ook een mooie foto van een landschap die ik op een verre reis geschoten heb. Het mooie van fotografie is dat een spontane snapshot soms meer kracht kan bevatten dan een goed doordacht concept.”

Bij het maken van deze foto lag ik op het dak van een busje en reden we best hard

95178aa1a688413cd6c39142e4229184_950x600_fitMercedes-Benz AMG GT-S vs. Porsche 911 Turbo S

Zijn inspiratie haalt hij uit fotografen die hun werk delen op Instagram, de grote namen uit zijn tak van fotografie, “maar ook de tips en adviezen van mijn leermeester Henk van den Hurk galmen nog na in mijn hoofd.”

sytseSytse tijdens het fotograferen van Grand Tour op een circuit

Sytse’s liefde voor auto’s is groots. Zo geeft hij ook autofotografie cursussen en… “in de planning staat het bouwen van mijn eigen raceauto.”

Stylist Lianne over de werken van Sytse:
Het werk van Sytse is ondanks het thema toch veelzijdig. Deze dynamische afbeelding brengt spanning in een rustig interieur. We hebben het veelal verkocht als behang in stoere jongenskamers, maar ook aan autohandelaren om hun showroom aan te kleden.

Benieuwd geworden naar alle werken van Sytse? Bekijk alle auto foto’s van Sytse Dijkstra

Uit de community