Clara Peeters, Stilleven met kazen, brood en drinkgerei

Clara Peeters, Stilleven met kazen, brood en drinkgerei

Materiaal, afmeting en opties aanpassen.

,- gratis verzending!

In winkelwagen

Clara Peeters, Stilleven met kazen, brood en drinkgerei

uit de oude meesters collectie

Clara Peeters, Stilleven met kazen, brood en drinkgerei uit de oude meesters collectie

Koop dit werk op canvas, aluminium dibond, (ingelijste) fotoprint, behang en print op doek, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 328323
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
Voer zelf een maat in…
105 gratis verzending!

Omschrijving

Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen is een schilderij van Clara Peeters. Het schilderij werd waarschijnlijk circa 1615 geschilderd.[1] Het schilderij is een stilleven, geschilderd met olieverf op een paneel. Het paneel is 34,5 cm hoog en 49,5 cm breed. Clara Peeters heeft haar werk gesigneerd[2] in het heft van het mes. Het schilderij hangt in het Mauritshuis in Den Haag.

Clara Peeters specialiseerde zich in stillevens met prachtige voorwerpen, heerlijke vruchten en kostbaar voedsel. Dit type stilleven wordt ook wel "banketje" genoemd. De symboliek van zulke schilderijen is niet volledig bekend. Het kan een aanmoediging zijn tot matigheid, of een verwijzing naar het Laatste Avondmaal. Maar het schilderij kan eenvoudigweg ook weelde en rijkdom weergeven.

Op dit schilderij zijn naast de voorwerpen uit de titel ook boterkrullen, vijgen en een broodje te zien. Op de achtergrond staat een verguld Venetiaans glas. De amandelen en vijgen liggen op een schotel van Chinees Wanli-porselein. De voorwerpen op dit schilderij gebruikte Peeters vaker in haar banketjes.

In het spiegelend deksel van de schenkkan (een baardmankruik) achter de kaas schilderde Clara Peeters haar eigen portret. Zij volgde hiermee het voorbeeld van Jan van Eyck, die in 1434 zijn zelfportret weergaf in zijn beroemde dubbelportret van het echtpaar Arnolfini.[3] Clara Peeters deed dat vaker; er zijn 7 schilderijen van haar bekend met haar zelfportret.