Ravenstein omstreeks 1920

Ravenstein omstreeks 1920 van Raoul Suermondt

Materiaal, afmeting en opties aanpassen.

,- gratis verzending!

In je winkelmand

Ravenstein omstreeks 1920 van Raoul Suermondt

Koop dit werk op canvas, aluminium, Xpozer, (ingelijste) fotoprint of behang, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 344652
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
122 gratis verzending!

Omschrijving

Scan van een relatief zeldzame autochromeplaat, afkomstig uit het fotoarchief van de familie Suermondt. Op de glasdia is een stadsgezicht te zien van het Noord-Brabantse plaatsje Ravenstein omstreeks 1920.

Autochrome is uitgevonden door de Franse broers Auguste en Louis Lumière. In 1907 zijn zij met de productie van autochromeplaten gestart. Een autochrome is een kleurendia op glas. Tussen twee glasplaatjes was op een lichtgevoelige laag van zwart/wit emulsie een kleurenraster aangebracht. Dit raster bestond uit miljoenen minuscule aardappelzetmeelkorrels die geverfd waren in de kleuren oranje, violet en groen. De zetmeelkorrels lieten het licht van hun eigen kleur door en absorberen hun complementaire kleuren. De emulsie werd dus plaatselijk steeds door slechts een deel van het spectrum belicht. Autochrome is een additief kleurenprocédé, gebaseerd op het principe dat de drie primaire kleuren (rood, groen en blauw) door vermenging alle andere kleuren opleveren. Rood en groen leveren bijvoorbeeld geel op. De zetmeelkorrels in deze autochrome dia zorgen voor een mooi pointelistisch effect.

Voor het maken van een autochrome-opname kwam in principe iedere camera in aanmerking. Autochromeplaten werden op veel formaten geleverd: van 4,5×6 tot 18×24 cm. De belichting was kritisch. Door de dunne emulsie raakte ze makkelijk over- of onder belicht. Hard zonlicht moest zoveel mogelijk worden vermeden. Vanwege de lage lichtgevoeligheid waren er lange sluitertijden nodig.

Over Raoul Suermondt

Raoul Suermondt profielfotoRaoul Suermondt architectuurfotografie. Ik ben een fotograaf die gespecialiseerd is in architectuurfotografie. Mijn opdrachtgevers zijn voornamelijk architectenbureaus, bouwbedrijven en projectontwikkelaars. Naast fotografie in opdracht maak ik ook regelmatig vrijwerk. Mijn favorieten onderwerpen zijn (stads)landschappen, natuur, architectuurdetails en meer algemeen de mens in zijn omgeving.

Alle werken