Stokrozen en andere bloemen in een vaas, Jan van Huysum

Stokrozen en andere bloemen in een vaas, Jan van Huysum

Materiaal, afmeting en opties aanpassen.

,- gratis verzending!

In winkelwagen

Stokrozen en andere bloemen in een vaas, Jan van Huysum uit de oude meesters collectie

Koop dit werk op canvas, aluminium, Xpozer, (ingelijste) fotoprint of behang, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 382843
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
97 gratis verzending!

Omschrijving

Stokrozen en andere bloemen in een vaas (Hollyhocks and Other Flowers in a Vase), Jan van Huysum (1702-20).

Jan van Huijsum, Huijsum ook gespeld als Huysum, ook Jan van Huijs of Huys genoemd (gedoopt Amsterdam, 15 april 1682 - Amsterdam, 8 februari 1749), was een Nederlands schilder, vooral gewaardeerd in de 18e eeuw, van bloemstillevens, en enkele italianiserende landschappen.

Jan van Huijsum vergaarde al snel een internationale reputatie als vooraanstaand schilder van realistische bloemstillevens. De gewoonte om bloemen uit verschillende jaargetijden in een boeket samen te voegen, wijst er op dat hij niet eenvoudig kopieerde wat hij voor zich zag, maar zijn schilderijen opbouwde uit zorgvuldig gemaakte voorstudies. Zijn schilderijen zijn meestal ongewoon asymmetrisch en geplaatst tegen een lichte achtergrond. Hij schilderde tevens een aantal Italiaanse landschappen, maar het waren zijn bloemstillevens die hem zijn internationale clientèle bezorgde en hem tot een goed betaalde schilder maakten.

Van Huijsum maakte vele tekeningen, meestal compositiestudies maar ook studies van individuele bloemen. Deze gewoonte leidde ertoe dat hij grote delen van de zomer in Haarlem doorbracht wat toen bekendstond als botanisch centrum. Van Huijsum woonde op de Leidsegracht, bij de hoek met de Prinsengracht. Hij had een zoon die niet deugde en uiteindelijk naar Indië ging. Het verhaal gaat dat van Huijsum een erg teruggetrokken leven leidde en dat hij uit angst voor plagiaat iederee