Vaas met bloemen in een stenen nis, Roelant Savery

Vaas met bloemen in een stenen nis, Roelant Savery

Materiaal, afmeting en opties aanpassen.

,- gratis verzending!

In winkelwagen

Vaas met bloemen in een stenen nis, Roelant Savery

uit de oude meesters collectie

Vaas met bloemen in een stenen nis, Roelant Savery uit de oude meesters collectie

Koop dit werk op canvas, aluminium dibond, (ingelijste) fotoprint, behang en print op doek, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 328327
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
Voer zelf een maat in…
105 gratis verzending!

Omschrijving

Vaas met bloemen in een stenen nis is een van Savery’s meest ambitieuze bloemstillevens, niet alleen door het relatief grote formaat (het op twee na grootste bloemstuk van zijn hand) maar ook door de zorg waarmee alle details zijn weergegeven. Zo steekt de glazen roemer waarin de bloemen zijn geschikt een stukje over de rand en werpt een kleine slagschaduw op de geprofileerde stenen omlijsting. Links onder de vaas lijken de signatuur van de schilder en het jaartal 1615 in de steen gebeiteld. Kleine, geschilderde beschadigingen in de omlijsting versterken de trompe-l’oeilwerking van de voorstelling.

Zoals gebruikelijk in bloemstillevens uit het begin van de zeventiende eeuw laat de voorstelling iets zien wat in werkelijkheid niet bestaat: namelijk bloemen die tegelijkertijd bloeien terwijl ze in het echt in verschillende jaargetijden hun bloeitijd hebben. In die zin overtreft het schilderij als het ware de natuur. Opvallend in de kleurrijke bloemenpracht op dit schilderij zijn de prominent weergegeven doornentakken in het hart van de voorstelling. Die roepen een enigszins dreigende sfeer op, misschien bedoeld als waarschuwing om je niet te laten misleiden door de aanlokkelijke schoonheid van de bloeiende bloemen. Roelant Saverij had een voorkeur voor de weergave van woeste, soms onheilspellende natuur. Deze voorliefde komt ook in dit bloemstuk tot uitdrukking. Het is een wereld waarin de mooiste bloemen schitteren, maar waar het gevaar in een klein hoekje lijkt te schuilen: