De veelzijdige werken van db Waterman

db Waterman maakt unieke werken. Gelaagd, gedetailleerd en zeer interessant. Het doet wat met onze fantasie en door de vele details kun je er uuuuuren naar blijven kijken. Benieuwd naar het creatief brein achter db Waterman?

De naam db Waterman doet ons vermoeden dat de kunstwerken zijn gemaakt door een man. Maar niets is minder waar. Deze fantastische werken komen namelijk van Ans de Bie uit Eindhoven. Ans is moeder van drie kinderen en is inmiddels gezegend met een kleinzoon. In het verleden heeft ze aan de kunstacademie van ‘s Hertogenbosch haar opleiding met succes afgerond en vandaag de dag houdt ze haar kennis up to date door middel van Workshops. Ze is een toptalent en daar zijn we blij mee.

“Onder het pseudoniem db Waterman ben ik al jaren actief als beeldend kunstenaar. Deze werknaam heb ik ooit bedacht omdat ik vind dat in de kunstwereld, mannen nog steeds een makkelijkere positie hebben dan vrouwen. Kunst van mannen wordt serieuzer genomen dan kunst van vrouwen. Met een verzonnen naam heb ik mensen op het verkeerde been willen zetten, zodat er eerst naar mijn werk wordt gekeken en dan pas naar wie het maakt. Probeer maar eens een paar ‘grote namen’ te bedenken van vrouwen in de kunst!” Inmiddels is haar pseudoniem haar bedrijfsnaam geworden.

BLACK and WHITE

In de eerste instantie schilderde Ans met name met acryl- of aquarelverf op canvas. “Klopt,” begint ze. “Maar ongeveer vijf jaar geleden begon ik met een zoektocht naar een compleet nieuwe manier van werken.” De reden hiervoor is dat ze eventjes de broekriem aan moest trekken en wegens budgettaire reden kwam ze uit op iets dat wel heel origineel is. “Ik ging zoeken naar allerlei resten papier, tijdschriften, kranten, afbeeldingen en andere materialen die nog goed bruikbaar waren. Toen herinnerde ik mij dat ik als klein meisje ook bezig was met plaatjes uit tijdschriften te knippen. Dit plakte ik dan in mijn boeken of op de deur van mijn kamer.” Op deze manier ontstond een totaal nieuw beeld dat eigenlijk gemaakt is van afval en resten die anders weggegooid zouden worden.

TARGET

Verweerde muren met afbladderende verf, reclamezuilen met oude affiches, reclamefolders muren vol posters die over elkaar heen geplakt zijn en zelfs door weer en wind verweerd raken, Ans houdt ervan. “Onwijs! En dit leek mij een uitgesproken kans het na te maken en het als kunst uit te brengen. Dus dat heb ik gedaan, maar dan thuis in het klein, in combinatie met tijdschriften, kranten en acrylverf.” Maar ze blijft niet stilzitten en ontwikkeld zich graag verder. Dus inmiddels zijn er meer materialen bij gekomen zoals potlood, balpen, pastelkrijt, stempeldruk, verf en meer.

“Deze nieuwe manier van werken beviel me en vind ik nog steeds erg leuk.” Toch miste Ans haar allereerste en meest geliefde schilderstechniek; namelijk het aquarelleren. “Aquarelverf heeft de herkenbare transparantie, en het is me gelukt om dit na te bootsen!” Ans heeft een manier gevonden om lagen papier over elkaar heen te brengen die doorzichtig zijn.

THE BRIDAL GOWN

Als fulltime kunstenares is ze elke dag lekker bezig in haar eigen atelier. “Het liefst wel, en dan heerlijk met muziek aan. Eigenlijk zou ieder mens zo’n ruimte moeten hebben, ongeacht wat ze doen!” Soms is ze snel klaar met het maken van een kunstwerk en soms doet ze er langer over. “Dat scheelt per werk. Met de een ben ik in drie dagen klaar, en met het andere werk ben ik zeker twee maanden bezig, zoals het werk Fireflies. Dit is afhankelijk van de materialen en en technieken die ik gebruik.”

FIREFLIES

Naast de verkopen op Werk aan de Muur verkoopt Ans onder pseudoniem db Waterman ook haar originele werken en dat met name in het buitenland. Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden, neem dan contact met ons op.

Stylist Lianne over de werken van db Waterman: "Haar werkwijze is echt waanzinnig, dit zijn tijdloze klassiekers vandaag de dag gemaakt!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van db Waterman!

Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #4