maria_omslag

Absoluut abstract

De werken van de Maria Kitano zijn absoluut abstract, geen twijfel over mogelijk. Toch weet ze door de omschrijving te verduidelijken wat het werk voorstelt en dat maakt haar schilderwerk haast briljant van eenvoud. Ooit heeft ze een paar jaar in Nederland gewoond en ze spreekt Nederlands met een leuk accent. Nu brengt Maria ons naar Stockholm, waar ze al een aardige tijd woont en ze geeft ons een leuk kijkje in haar leven.

Ooit begon ze haar werk als professioneel gamer, super stoer natuurlijk, maar sinds 2009 verdient ze haar boterham met schilderen en werkt ze als fulltime kunstenaar. Als kind tekende ze al de sterren van de hemel en dat was reden genoeg voor Maria om haar Bachelors degree in de kunst te behalen. Inmiddels is ze een grote naam in de kunstindustrie en prijken haar werken in vele woonkamers. Ook stylist Fietje van vtwonen heeft gekozen voor een werk van Maria in een van de afleveringen op tv.

Maria Kitano is een bezige tante. “Ik sta elke dag om 04:30 uur op zodat ik een volle dag voor de boeg heb waarin ik lekker veel kan doen. ‘s Ochtends werk ik aan mijn schilderijen zodat ik ‘s middags andere dingen kan doen. Meestal ga ik thee drinken in het cafe, doe ik spontaan leuke dingen die in mij opkomen, maar graag maak ik een wandeling in het bos .”

De natuur is voor Maria een grote inspiratiebron, ze gaat dan ook vaak gewapend met camera de deur uit. “Er zijn zoveel kleuren te zien die elk een uniek kleurenpatroon vormen. Die leg ik vast met mijn camera en gebruik ik later als compositie voor mijn werken.”

Symbols

“Het werk Symbols is een wat ouder werk dat ik heb gemaakt in het begin van mijn carrière,” begint Maria. “Het is een vrij eenvoudig werk en elke keer als ik het schilderij zie dan herinnert het mij aan het moment dat ik als zelfstandige begon en hoe ver ik in mijn werk gevorderd ben.”

Als ze schildert dan gaat ze los. “Ik houd nooit een oogje op de tijd wanneer ik werk, met een klein schilderij kan ik een paar uur bezig zijn, maar soms ook een paar weken,” legt ze uit. Maria schildert zowel vrij werk als in opdracht, en bij werken in opdracht is ze sneller klaar. “Dan werk ik namelijk ik namelijk binnen het tijdsbestek dat ik vooraf besproken heb.” Mocht je interesse hebben in een werk speciaal voor jou gemaakt door Maria, dan kun je altijd even een mail sturen.

Stylist Fela over de werken van Maria Kitano: "Maria weet op fantastische wijze kleuren te verwerken in haar schilderijen."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Maria Kitano!

Beeldmakers