Raoul Suermondt jumbotron

Achter de zwart-wit fotografie van Raoul

Ruim 25 jaar heeft Raoul Suermondt als freelancer in de fotografie gewerkt. Hij is gespecialiseerd in architectuurfotografie, waarbij hij het exterieur en interieur, de stedelijke omgeving en het straatleven naar voren brengt. Vandaag vertelt Raoul ons meer over het verhaal achter zijn werk. Raoul is pas tevreden over het eindresultaat wanneer het beeld voor hem de juiste emotionele uitstraling heeft. Techniek is belangrijk, maar zeker niet allesbepalend.

  1. Compositie in grijstonen 2
    van Raoul Suermondt

Een passie voor kunst

Naast fotografie liggen Raouls interesses ook bij film, literatuur, schilderkunst, muziek en uiteraard architectuur. De passie voor de vele vormen van kunst komt niet uit de lucht vallen. "Ik ben met kunst opgevoed. Mijn vader was een veelzijdig kunstenaar die plaatselijk enige bekendheid genoot en veel in opdracht werkte", vertelt Raoul ons. Enkele jaren geleden heeft Raoul een punt gezet achter zijn freelance fotografie en is hij nu werkzaam buiten het vakgebied. "Wanneer ik tijd heb, maak ik nog vrij werk en ben ik bezig met het digitaliseren van een deel van mijn analoge werk", zegt Raoul.

  1. De Rotterdam op de Kop van Zuid
    van Raoul Suermondt

  1. Lichtstraal in grijstonen
    van Raoul Suermondt

  1. Stadskantoor Leyweg Den Haag
    van Raoul Suermondt

  1. Koninklijke Schouwburg Den Haag
    van Raoul Suermondt

Het bepalen van sfeer

Voor Raoul is het belangrijk dat zijn architectuurfotografie krachtige en heldere afbeeldingen oplevert, waarbij rekening wordt gehouden met kleuren, details en composities. Door meerdere malen terug te keren naar onderwerpen op verschillende tijdstippen, creëert Raoul de mogelijkheid om de architectuur vast te leggen met variërend licht en sfeer. In een fotoreeks verteld hij zo een verhaal over het gebruik van een gebouw, de ervaring van de ruimte, de functie die het heeft en haar plaats in de gebouwde omgeving. “Waar nodig bewerkt Raoul zijn foto's om het gewenste kleureneffect te bereiken”. Raoul licht verder toe: “Enkele jaren geleden heb ik een fotoserie gemaakt over het Den Haag van Louis Couperus. Ik las zijn (Haagse) romans en bezocht de locaties waar de verhalen zich afspeelden met mijn camera. Gedurende het proces ontdekte ik dat de kleurfoto's niet de gewenste sfeer uitstraalden die paste bij de boeken. Daarom besloot ik om alle foto's om te zetten in een duotoon, waarbij de schaduwen koeler zijn en de middentonen meestal warmer”.

  1. Het blinde huis
    van Raoul Suermondt

  1. Lange Voorhout in de winter
    van Raoul Suermondt

  1. De Onthulling
    van Raoul Suermondt

  1. Centraal Station Antwerpen
    van Raoul Suermondt

Zijn favoriete werk

Raoul Suermondt raakt geïnspireerd door verschillende soorten fotografen, waaronder Stephan Vanfleteren, André Kértesz en Henri Cartier-Bresson. Deze fotografen staan onder andere bekend om hun zwart-witfoto's, een stijl die we veel terugzien in het werk van Raoul. Voor hem roepen zijn zwart-witfoto's uit het analoge tijdperk veel mooie en inspirerende herinneringen op. "Een voorbeeld hiervan is de fotoserie die ik in 1989 heb gemaakt van het treinstation Antwerpen-Centraal", vertelt Raoul.

  1. Station Antwerpen Centraal
    van Raoul Suermondt

  1. Centraal Station Antwerpen
    van Raoul Suermondt

  1. Centraal Station Antwerpen
    van Raoul Suermondt

Nieuwsgierig naar meer?
Klik hier om naar de shop van Raoul te gaan.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks