Karolina Jumbotron beeldmakers

De fantasiewerelden en -karakters van Karolina Grenczyk

Stel je voor: een dame die een zebra is en graag theedrinkt uit porseleinen kopjes. Karolina Grenczyk creëert fantasiewerelden en -karakters. Dieren en mensen versmelten in haar mijmeringen. “Vrouwelijkheid, natuur en het dierenrijk zijn veel voorkomende thema’s in mijn werk. Mijn stijl is vrolijk en eigenwijs. Ik hoop vooral dat mijn werk mensen blij maakt, dat ze er graag naar blijven kijken en dat het niet ‘gewoon’ in een hoekje hangt.”

Over Karolina

INSPIRATIE wandelen, mensen kijken, tatoeages en mode PASSIES collages maken en tekenen VRIJE TIJD zwemmen, lezen, rennen, films kijken en mooie tentoonstellingen in musea INSTAGRAM @karolina_mermelina

Verhalend element

Karolina tekende en schreef verhalen van jongs af aan. “Als kind konden mijn zus en ik niet van papier en potloden afblijven”, herinnert ze zich. “Ook als we speelden trok er een fantasiewereld aan ons voorbij. Na de middelbare school ben ik naar de Willem de Kooning Academie gegaan om illustratie te studeren. Hoewel ik de opleiding wel leuk vond, met name het modeltekenen, miste ik iets en ben ik Engels gaan studeren. Aan de Universiteit Leiden ontwikkelde ik het schrijven verder, wat zich vooral uitte in surrealistische verhalen. Wanneer je naar mijn werk kijkt, zie je dat er vaak een verhalend element in zit, een miniverhaaltje. Het tekenen en schrijven heeft zich uiteindelijk tot één geheel gevormd. Een mooi voorbeeld hiervan is mijn kinderboekje 'Emilie en de Beer', waarvan de illustraties ook op Werk aan de Muur te vinden zijn.”


Humanoïde beesten

“Karolina maakt kunst die geïnspireerd is op hoe zij de wereld ziet. “Vrouwelijkheid, natuur en het dierenrijk zijn veel voorkomende thema’s in mijn werk. Mijn beelden zijn quirky. Een goed Nederlands woord kan ik helaas niet vinden”, glimlacht ze, “al komt eigenzinnig deels overeen. Mijn stijl is speels, vrolijk en eigenwijs. Ik gebruik vaak veel kleur, maar vorm is ook belangrijk. Kleurvlakken en patronen komen zowel in mijn collages als tekeningen voor. Mijn werk heeft iets grafisch en elegants, maar ik hoop vooral dat het mensen blij maakt, dat ze er graag naar blijven kijken en dat het niet ‘gewoon’ in een hoekje hangt. Er zitten trouwens ook zwart-wit tekeningen van humanoïde beesten tussen. Ik vind dat leuk: het mengen van mens en dier. Ik geloof dat we in wezen nog dier zijn en dat dieren meer met ons gemeen hebben dan veel mensen denken.”

Gerecycled papier

Maar hoe gaat Karolina te werk? “Wanneer ik een collage maak, leg ik wat gekleurd papier op tafel”, legt ze uit. “Ik bekijk afbeeldingen die ik verzameld heb of kijk naar mijn schetsen. Vervolgens is het belangrijk dat ik word gezogen in het proces en ga spelen met kleur en vlakken. Ik zet de collages in laagjes op en stop er vaak tegenachtige elementen in. Het mooie is dat, tot je het geheel vastplakt, je dingen kunt wijzigen. Als het beeld af is, scan ik het in. De textuur van het papier is dan ook te zien en ik vind het mooi om papier te recyclen, bijvoorbeeld cadeaupapier. Qua tekenen varieert mijn proces. Soms teken ik iets wat ik zie, een huisdier bijvoorbeeld of ik verzin een verhaaltje over een dame die een zebra is en graag theedrinkt uit porseleinen kopjes. Veel van de karakters die ik bedenk komen regelmatig terug, zoals ‘De zeemeerman’ of ‘Mr Aquarius’. Het belangrijkste voor het maken van een nieuw beeld is enthousiasme. De energie die je erin steekt, zal uitstralen naar de kijker.”


Sensualiteit en elegantie

“Eigenlijk zie ik al mijn werk als mijn kinderen, dus het is moeilijk er één uit te kiezen”, antwoordt Karolina op onze vraag wat haar favoriete werk is. “Ik merk dat de werken waarin elegantie en vrouwelijkheid naar voren komen, mijn favorieten zijn om naar te kijken.” Er komen drie werken boven borrelen: 'Mmm, rode bessen', 'Parisienne met Rode Baret' en de meest recente: 'Winterwonderland.' “Dan kies ik voor 'Mmm, rode bessen', omdat het een grafisch beeld is met veel beweging. Het werk heeft iets sensueels. Je kunt de beweging van haar hand naar de mond volgen en de ronde bessen op je tong voelen. Er zitten zowel strakke vlakken in als een patroontje. Zelf ben ik erg gevoelig voor kleur, dus deze kleuren heb ik nauwkeurig uitgekozen. Het maakt mij vrolijk, maar ook rustig, dus ik hang het persoonlijk graag aan mijn muur!”


Stylist Eileen: “De werken van Karolina komen goed uit op aluminium dibond. Een werk bij een raam hangen? Kies dan voor een matte afwerking. Met elk lichtinval krijgt je gekozen werk zo volledig de aandacht.”

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Karolina Grenczyk te gaan.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bekijk onze 10 jaar acties

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails