header Angela Peters

Choreografie met 800 km per uur

Vliegtuigchoreografie met 800 km per uur: Dirk Jan bewijst dat het kan! Hij vliegt met de meest bijzondere vliegtuigen mee om de beste kiekjes te maken. Dirk Jan de Ridder (33) uit Maarssen werkt voor verschillende luchtvaart tijdschriften, bezoekt strijdkrachten van over de hele wereld en deelt met ons hoe zo’n fotoshoot in zijn werk gaat.

Een jongensdroom, zo kunnen we wel zeggen, want als zevenjarig jochie bezocht hij zijn eerste vliegshow; de open dagen van de landmacht. Daarna volgde er meer. “Eerst bezocht ik deze shows als bezoeker om er eens te kijken,” begint Dirk Jan. “Zo’n show is een geweldig spektakel, dus de stap om eens een camera mee te nemen was niet zo groot.” En zo geschiedde. Dirk Jan en zijn camera werden onafscheidelijk en de interesse in de militaire luchtvaart groeide. Inmiddels is deze passie een betaalde hobby geworden.

Een vliegtuig komt het beste op de foto als hij in de lucht hangt. Dit betekent dat Dirk Jan meevliegt met een andere piloot in een ander vliegtuig. Hoe cool is dat?! Dit wordt air-to-air fotografie genoemd. Zoiets vraagt natuurlijk de benodigde voorbereiding, want eenmaal in de lucht is communicatie alleen maar mogelijk via de headset. Om deze reden maken ze van te voren een specifieke choreografie, je weet wel, van die danspasjes maar dan in de lucht.

Bekijk Dirk Jan in actie!

Waar ieder ander fotograaf simpelweg de camera pakt en aan de slag gaat, is het voor Dirk Jan niet zo eenvoudig. “Nee, was het maar zo’n feest,” lacht hij, “Militaire luchtvaart is gebonden aan strenge regels en hierdoor ben ik extreem afhankelijk van externe factoren zoals toestemmingen, medewerking en uiteraard ook het weer.” Dergelijk vette opdrachten krijgt hij sporadisch, waardoor hij naast deze baan ook nog eens een eigen bedrijf heeft opgezet, namelijk de webshop Kameramarkt.nl

Als Dirk Jan twee F-16s in de lucht wil fotograferen, moet hij maandenlang wachten op toestemming van een hoofdkwartier. Is de aanvraag eindelijk akkoord, dan gaat de boel in sneltreinvaart. Hij hoort dan kort van te voren waar hij zich mag melden voor de shoot.

“Meestal krijg ik een uurtje om de foto’s te schieten met piloten die ik op dat moment voor het eerst zie. Dat maakt het niet altijd even makkelijk, maar die uitdaging zorgt tegelijkertijd ook voor een enorme kick als het lukt.” Zo komt hij in de meest bijzondere vliegtuigen en in de meest bizarre situaties terecht. “Het ene moment heb ik een harnas aan en hang ik uit de open deur van een helikopter en het andere moment zit ik op een schietstoel achterin een straaljager.”

De foto’s van Dirk Jan zijn qua stijl heel natuurlijk en realistisch. “Een vliegtuig moet voor mij goed belicht op de foto staan, meestal in het midden en beeldvullend,” legt hij uit. “Een rechte horizon vind ik belangrijk en als het even kan, laat ik de vliegtuigen bijzondere manoeuvres doen.” Waar mogelijk zoekt hij de bijzondere locaties als achtergrond. “Nederland is natuurlijk hartstikke mooi, maar onlangs heb ik straaljagers boven de Zweedse Poolcirkel gefotografeerd, transporthelikopters boven de Zwitserse Alpen en gevechtshelikopters boven de Kroatische Canyon.”

Aan inspiratie geen gebrek! “Er staan nog zoveel landen op mijn bucketlist, vliegtuigtypes die ik niet gefotografeerd heb en dingen die ik nog niet gedaan heb. Het lijkt me enorm gaaf om mee te vliegen met een brandblusvliegtuig of een vliegdekschip te bezoeken.”
De mogelijkheden zijn eindeloos en we kijken graag uit naar alles wat Dirk Jan ons nog te beiden heeft.

Stylist Fela over de werken van Dirk Jan:
“Een vliegtuig heeft iets magisch. Een echte must-have voor de luchtvaart liefhebber! Maar ook leuk in een stoere jongenskamer (of meisjes natuurlijk!).”

Benieuwd naar meer? Bekijk alle spectaculaire foto’s van Dirk Jan

Uit de community