Lees het interview met beeldmaker Dick van Duijn

De dieren van Dick van Duijn

Al zeker dertien jaar staat Dick van Duijn met zijn ouderwetse, Hollandse viskraam in Noordwijk aan zee. Met zijn ouders runt hij de zaak en verkoopt hij lekkere vis. Daarnaast trekt hij er graag op uit om mooie foto’s van dieren te maken.

Dick begon acht jaar geleden met fotograferen. “In het begin heb ik veel geëxperimenteerd in verschillende thema’s. Uiteindelijk door het veel te doen, ben ik geland op mijn favoriete thema; dierenfotografie. Dierenfotografie vind ik gewoon het leukste om te doen!”

Het liefst fotografeert Dick de dieren in een centrale compositie op de foto waarbij de achtergrond vervaagd is. Zo ontstaat er een mooi beeld; rijk aan eenvoud en krachtig aan compositie. “En dan het liefst waarbij het dier recht in de camera kijkt. Al heb je dat natuurlijk niet altijd in de hand,” lacht hij.

Aan fotobewerking doet hij vrij weinig. “Ik houd niet van extreme bewerkingen. Uiteraard bekijk ik mijn foto’s wel in een fotobewerkingsprogramma en pas her en der iets van de kleuren aan. Wel zorg ik ervoor dat dit het meest bij de natuurlijke kleurstelling blijft.”

De favoriete foto van Dick is de foto van een eekhoorn die aan een bloem ruikt. Terecht! Want wat een toffe foto is dit! Het lijkt haast wel alsof Dick met het diertje heeft afgesproken om zo te poseren. Maar dat is niet zo. “Het heeft iets menselijks,” zegt hij. “Deze foto ging de hele wereld over. Zo was deze te zien op CNN, FOX, NBC, The Daily Mail en The Daily Mirror.”

Stylist Annet over de werken van Dick van Duijn: "Dierenfoto’s doen het altijd goed als buitencanvas in de tuin."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Dick van Duijn!

Meer uit: Beeldmakers