modern groen kunstwerk van tanja udelhofen

Diverse technieken van Tanja Udelhofen

Tanja is een autodidact en heeft het (digitaal) schilderen ontwerpen vooral geleerd door het vooral te doen. Tekenen en schilderen doet ze al van kleins af aan. Vroeger schilderde ze vooral, maar sinds een paar jaar maakt ze ook via een app toffe digitale illustraties. We duiken tijdens dit interview in de verschillende technieken die Tanja beheerst.

Huidige stijl

Als we vragen naar haar huidige stijl antwoord ze dat het zowel minimalistische en abstract is. Tanja: “Mijn inspiratie komt vooral uit de natuur. Ik probeer de belangrijkste elementen, kleuren en stemming van een landschap met zo min mogelijk lijnen, vormen en kleuren te illustreren. Naast de illustraties maak ik af en toe ook digitale landschaps- en bloemenschilderijen, en mixed-media-kunst op doek.”

De werkwijzen van Tanja

Tanja vertelt dat ze haar inspiratie vooral tijdens haar wandelingen uit de natuur haalt. Tanja: “Dat kunnen planten, bomen en bloemen zijn. Maar ook andere scènes zoals de kleuren van de zonsondergang of opgang. Meestal begin ik met een lijntekening van een blad, plant, bloem of boom. Daar komen vaak elementen bij van andere belangrijke elementen die in de buurt van de plant/boom waren. Denk bijvoorbeeld aan de zon, meertje, of brug op de achtergrond. Als laatste voeg ik een typische aquareltextuur toe aan de achtergrond en de vorm-elementen, om de kleurvlakken interessanter te maken.”


De kleuren van Tanja

Als je naar de werken van Tanja kijkt, valt het op dat ze niet veel kleuren gebruikt. “Dat klopt,” zegt Tanja “Ik leg vaak een kleurenpallet vast van niet meer dan 5 kleuren. Qua kleurgebruik vind ik het belangrijk om te kiezen hoe ik de scene gezien en gevoeld heb. Ik laat daarmee de werkelijke kleuren helemaal los. Daarbij vind ik een balans tussen harmonie en contrast belangrijk.”

Het eindresultaat

Voor Tanja is het vooral belangrijk dat het beeld op papier is hoe ze het in gedachten had. Tanja: “Als een illustratie af is, laat ik het meestal een dag of 2 liggen en dan kijk ik er weer met een frisse blik naar. Als er fouten inzitten, vallen die vaak meteen op en kan ik nog correcties aanbrengen. Maar, om eerlijk te zijn, de tevredenheid blijft meestal maar een paar weken. Naarmate mijn kunst zich verder ontwikkelt, verandert ook mijn kijk op mijn eigen werken. De mensen om mij heen blijven het wel mooi vinden, dus daar vertrouw ik dan maar op.”

Favoriete werk

Als we vragen naar haar favoriete werk hoeft ze niet na te denken. Tanja “Mijn favoriete werk heet: Abstract landschap met klaprozen naast een brug. Ik heb het gemaakt ter herinneringen aan mijn grootouders en hun boerderij. Als kind bracht ik daar de meeste vakanties door. De okergele en bruine kleur verwijst naar de tarwevelden. Er groeiden veel klaprozen aan de randen en ik vond de kleur altijd zo leuk. De brug is een toevoeging ter herinnering aan de overstromingen in 2021 onder meer in de regio van Bad Neuenahr en Ahrweiler. In een van de grotere dorpen is de mooie brug over de rivier afgebroken door het water. De boerderij van mijn grootouders was in een klein dorpje vlakbij en we zijn vaak over deze brug gereden.”

Stylist Gina: “Ben jij ook zo onder de indruk van het werk van Tanja van Udelhofen? Kies dan voor een print op behang om extra groots te genieten van jouw favoriete beeld.”

Tanja's bestsellers

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Tanja van Udelhofen te gaan.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails