Jumbotron beeldmakers Dave

De foto’s van Dave Zuuring

In Huissen, onder de rook van Arnhem, woont Dave Zuuring met zijn gezin. Arnhem is een prachtige stad die een mooie geschiedenis rijk is en Dave is er niet voor niets verzot op. Hij weet deze stad als geen ander op unieke wijze vast te leggen.

Een huis tuin en keuken-modelletje

Het begon allemaal in het jaar 2008 toen Dave’s vader op het punt stond om een spiegelreflexcamera aan te schaffen. Op dat moment had Dave slechts nog een huis tuin en keuken-modelletje. Iets dat ook leuk is, maar niet leuk genoeg. “Ik had een simpel compactcameraatje,” begint Dave. “Op een familiedag had ik een neef van mijn vrouw gesproken. Hij had ook een digitale spiegelreflexcamera en dat was toch nèt even andere koek. Ik zag hoe hij haarscherpe portretfoto’s maakte met een fraaie, zachte achtergrond. Toen dacht ik dat wil ik ook!

“Ik ben autodidact, dus ik heb het geleerd door veel te doen en te proberen. Ook door veel te kijken en te luisteren naar wat andere fotografen doen, heb ik mijn kennis kunnen verbreden.”

Kleurrijke beelden van Nederland

Naast het stedelijke, maakt Dave ook veel foto’s van de natuur. Zo maakt hij foto’s van de Noordzee om even heerlijk bij weg te dromen. Ook maakt hij kleurrijke beelden van Nederland met een uitgesproken liefde voor heide en stedelijke landschappen in het blauwe uur. Zo’n foto ontstaat niet zomaar uit het niets. Dave kan hier een aardige tijd mee bezig zijn. Hij legt de totstandkoming van zijn foto’s graag aan ons uit.

Make your memory today

“Soms, als ik onderweg ben voor mijn werk bij Toyota Material Handling Nederland, dan kom ik langs een mooi plekje die mij triggert. Daar wil ik dan eens gaan kijken als het weer en het licht mooi is. De laatste tijd zoek ik de plekken dichter bij huis op en speelt het weer en de seizoenen een belangrijke rol. In mijn fotografie heb ik een belangrijk motto: Make your memory today.” Om zo’n herinnering te maken begint het bij het vastleggen van het ideale plaatje. Vooraf kijkt Dave naar het weer, de stand van de zon en de locatie zelf. Hier kun je overigens Google Maps heel goed voor gebruiken. Afhankelijk van de condities stelt hij zijn apparatuur hierop af en als hij tevreden is keert hij met een volle SD-kaart huiswaarts. Daarna begint de pret met de nabewerking. Want zoals elke kok de soep proeft alvorens hij het serveert, zo checkt elke fotograaf een foto in een fotobewerkingsprogramma. Ook Dave. “Ik bewerk de foto’s op kleur en op contrast. Eigenlijk ben ik pas tevreden als ik de foto ter plaatse heb gemaakt en ook op die manier weer herbeleef op mijn beeldscherm. En helemaal blij ben ik als ik van één van mijn fotovrienden opbouwende kritiek krijg.”

De favoriet van Dave

Als we vragen naar zijn favoriete foto dan bedenkt hij zich dat dit er meerdere zijn. Hij benoemt de foto Avondfoto van stadgezicht Arnhem en John Frostbrug. Deze brug vormde gedurende de tweede wereldoorlog het decor voor de slag om Arnhem. De brug werd in 1978 vernoemd naar John Frost, die tijdens de Slag om Arnhem de brug bereikte, maar er niet in slaagde deze geheel te veroveren. Jaarlijks vindt in september bij de brug een nationaal herdenkingsconcert plaats. “Deze plaats is voor mij als Arnhemmer onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Arnhem en de slag om Arnhem. Hier kom ik zeker meerdere keren per jaar. Op deze plek ontdekte ik het fotograferen in het blauwe uurtje.”

Stylist Anouschka: Als je twijfelt over een formaat, zou je een vuilniszak kunnen uitknippen in het formaat wat je in gedachten hebt en dit ophangen. Zo weet je zeker dit bij jouw interieur past!

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Dave Zuuring te gaan.

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails