Interview Vincent Fennis

De foto’s van Vincent Fennis

Het is weer winter, en dat zorgt voor heftige weersomstandigheden. En waar wij dan graag thuis knus op de bank zitten met de kaarsjes aan, een kleedje en warme thee, daar ijsbeert onze beeldmaker Vincent Fennis (35 jaar) er op los; “zal ik wel gaan… zal ik niet gaan… zal ik wel gaan..?”

Spitsuur in Rotterdam - Panorama skyline zonsondergang

Vincent woont in Rotterdam, samen met zijn vrouw Nikki en babydochter Julie Mae. In het dagelijks leven is hij werkzaam als Maintenance Engineer in de industrie bij Nouryon en is hij onder andere verantwoordelijk voor het opstellen van ​onderhoudsconcepten voor fabrieksgebonden installaties. Daarnaast besteed hij ook een deel van z’n tijd aan zijn grote passie: fotografie. De liefde voor het vak zat er al vroeg in. “Ik herinner me nog dat mijn ouders vroeger een videocamera hadden. Toen kon ik zelf nog amper lopen,” grijnst Vincent. Hij was gelijk gefascineerd door het wonderlijke apparaat. “Op de oude homevideo’s is zelfs nog te zien dat ik eindeloos bij mijn vader zeurde om zelf eens te mogen filmen. Maar dat mocht zelden. Achteraf begrijp ik mijn vader wel, want het zijn best dure spullen en die zijn niet altijd even veilig in de handen van een peuter.”

Zonsopkomst Erasmusbrug

Creativiteit bleek voor Vincent wel de rode draad in zijn leven. Als kind hield hij voornamelijk van tekenen, knutselen en foto- en videografie. “Ik haalde vooral voldoening uit dingen creëren. Uiteindelijk merkte ik wel dat ik mij steeds meer aangetrokken voelde tot fotografie.” Op een dag in 2015 verloor Vincent wegens bedrijfseconomische redenen zijn baan en door dit verlies kreeg hij ineens meer tijd om zijn hobby uit te oefenen. “Zo zie je maar dat elk einde ook staat voor een nieuw begin.”

“In 2015 ben ik pas echt begonnen met fotografie,” vertelt Vincent. “Voornamelijk richtte ik mij op landschappen en de natuur, maar omdat ik in Rotterdam woon, is dat logischerwijs ook een decor voor mijn werken. Het maakt mij eigenlijk niets uit waar het is, als het maar buiten is. En het liefst tijdens een mooie zonsopkomst of zonsondergang. Maar ik houd ook van fotograferen tijdens de mist of sneeuw of regen of…. ja eigenlijk elke weersomstandigheid wel”

Zonsondergang Kroatië

Vincent houdt van een uitdaging en probeert daarom ieder jaar een mooie reis te maken die geheel in het teken staat van fotografie. Zo beleeft hij mooie avonturen en treft hij geweldige landschappen die hij vast weet te leggen met zijn camera. We zijn even vergeten te zeggen dat Vincents andere hobby sporten is. Een klein detail misschien, maar wel goed zichtbaar. “Zo blijf ik fit,” zegt hij. “En dat komt weer van pas bij pittige hikes in de bergen.” In Vincents shop staan veel adembenemende werken van bergen en overige natuur waar hij is geweest.

Seceda Dolomieten Avontuur

Als we vragen aan Vincent wat zijn favoriete werk is dan antwoord hij vastberaden: “Seceda Dolomieten Avontuur! Samen met mijn maatje Roy Poots, die ook beeldmaker is. Op deze locatie konden we slechts een keer de zonsondergang en een keer de zonsopkomst fotograferen. Met een tas vol met cameraspullen was de hike van de berghut naar de top erg steil en zwaar, zeker als je deze hike twee keer moet doen binnen een tijdsbestek van acht uur. Om optijd te zijn voor de zonsopkomst hebben we de wekker gezet om drie uur ‘s nachts. Best pittig als je die avond pas om half twaalf terug bent van het fotograferen van de zonsondergang. Maar met een beetje wilskracht kom je best ver. Zoals je in de foto ziet was het een prachtige zonsopkomst met net genoeg sluierbewolking voor net dat beetje extra sfeer.” Voor de liefhebber is er een film van hun avontuur beschikbaar: klik hier om te bekijken.

Seceda Dolomieten Regenboog Zonsondergang

Vincent wordt blij als hij een bericht krijgt van Werk aan de Muur dat iemand zijn werk heeft gekocht. “Dat is toch wel de kroon op alle werk en je inspanning. Het feit dat iemand anders mijn foto mooi vindt en beslist om deze boven de bank of waar dan ook op te hangen, dat vind ik heel bijzonder. Dat maakt al die mega vroege wekkers en de vele keren dat de plannen en condities niet goed uitpakken toch weer helemaal goed. En het is voor mij ook een goede motivatie om hiermee door te blijven gaan.”

Stylist Anouschka over de werken van Vincent Fennis: "Een foto van Vincent op een glanzend materiaal geeft extra diepte voor een echt gallery-effect"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Vincent Fennis!

Uit de community