olafkramer

De werken van Olaf Kramer

Olaf groeide op in een kasteel in Zuid Limburg, vandaag de dag woont hij in hartje Haarlem. Hij vertelt ons deze week zijn verhaal.

 1. Verlaten plekken: de piano.
  van OK

Zijn verhaal

“Mijn ouders runden vroeger een jeugdhotel in het kasteel van Rijckholt, de plek waar ik opgroeide,” zegt Olaf. En dit is waarschijnlijk ook de reden waarom hij iets met oude gebouwen heeft. De muren van het kasteel zijn er zeker twee meter dik en het is een prachtig eeuwenoud monumentaal pand, gezegend met een rijke historie, midden in het heuvellandschap, dicht bij mergelgrotten en een oerbos. Toch is een Limburgs accent nauwelijks terug te horen in zijn stem. Inmiddels woont Olaf al langere tijd in Haarlem en is hij in het dagelijks leven werkzaam als visualizer voor zijn eigen bedrijf Trazar. Hij maakt 3D visualisaties van bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten. Zo weet Olaf als geen ander echte foto’s te combineren met digitale bewerkingen en dit alles zien we ook terug in zijn werken bij Werk aan de Muur.

 1. Berlijn: doorkijk vanuit de Overwinningszuil
  van OK

 1. Berlijn: Metro Alexanderplatz
  van OK

 1. Berlijn: retro Vespa
  van OK

Toffe foto's maken

Samen met zijn goede vriend Nart Wielaard, die overigens ook bij ons een shop heeft, trekt hij er graag op uit om bij verlaten panden naar binnen te klimmen en toffe foto’s te maken. “Als je daar rondloopt, in zo’n verlaten gebouw, dan merk je hoe stil het er is. De geur van de oude, natte, beschimmelde muren en de bijzondere belichting wil ik vastleggen. De serene sfeer in de locatie wil ik zien te pakken en in de foto terug laten komen,” zegt Olaf. Het is opmerkelijk dat sommige stukjes uit Olafs verleden weer terug komen in zijn hedendaagse werk.

 1. Verlaten plekken: Villa Kakelbont
  van OK

 1. Roest rust Citroën 2CV
  van OK

 1. Haarlem: Winterse ochtend aan het Spaarne
  van OK

 1. Haarlem: Station perron 3
  van OK

Bijna altijd met de camera gewapend

Olaf gaat bijna altijd met camera gewapend de deur uit. “Als ik in de ochtend naar mijn werk ga, fiets ik langs het Spaarne. In de meeste gevallen ziet de rivier er uit zoals altijd. Maar soms, wanneer het weer en de omstandigheden goed zijn en ik geluk heb, gaat bijvoorbeeld de brug open en vaart er een prachtig oud schip doorheen. Dan pak ik mijn moment,” zegt hij. “Dit zijn de krenten uit de pap en deze momenten zijn unieke momenten die je niet altijd kunt vastleggen wanneer je er echt gepland op uit gaat.”

Stylist Lianne over de werken van Olaf Kramer: "Loft with a view is mijn favoriet! Een geweldige foto die je woonkamer optisch groter laat lijken. Wie wil dat nou niet?"

Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Olaf Kramer!

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails