Jumbotron beeldmakers jos

De Landschapsfotografie van Jos

Als kind was Jos al graag in de natuur; vissen én plaatjes maken van die natuur waarin hij zich bevond. Die voorliefde is in de loop der jaren uitgegroeid tot een ware passie. Naast zijn werk als assistent teamleider bij Shell houdt Jos nog genoeg tijd over om bijna dagelijks met zijn hobby bezig te zijn. Hij en zijn vriendin, die ook fotografeert, trekken er dan ook graag samen op uit, zowel in Nederland als op reis om de mooie wereld om hen heen vast te leggen. Deze week vertelt Jos Pannekoek over zijn liefde voor landschapsfotografie.

  1. Beeldmaker Jos Werk aan de Muur

Over Jos

WOONT in Den Bosch met vriendin WERKT als Assistant process team leader bij Shell in Moerdijk GEK op duiken en landschapsfotografie INSTAGRAM @jos_pannekoek

Weetje over Jos: “Mijn favoriete landen waar ik graag fotografeer zijn (momenteel) Schotland en Noorwegen. IJsland staat nu nog hoog op de lijst, maar deze reizen zijn helaas door Covid19 geannuleerd.”

Foto-avonturen

Fotograferen is haast een tweede natuur voor mij. Als kind liep ik al met een camera rond om alles om mij heen vast te leggen. Toen ik in 2010 mijn eerste spiegelreflexcamera kocht, werd fotograferen alleen maar een grotere passie. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet met fotografie bezig ben, is het niet in de natuur zelf met een camera dan wel achter de computer met het bewerken van foto's of het plannen van mooie nieuwe foto-avonturen. Zeker drie keer per jaar probeer ik een reis te maken met fotografie als doel. Helaas was dat het afgelopen jaar niet mogelijk door Covid19. Door de (noodgedwongen) vakantie in eigen land heb ik mij wel gerealiseerd dat Nederland ook zoveel moois te bieden heeft.

Volgen voor inspiratie

Fotografie heeft altijd mijn interesse gehad. En hoewel ik nooit workshops of opleidingen heb gevolgd voor fotograaf, heb ik zoveel mogelijk gelezen over fotografie en fotobewerking. Wel heb ik bijvoorbeeld tutorials aangeschaft over nabewerking en vele YouTube-video's bekeken van inspirerende fotografen. En er zijn behoorlijk wat fotografen die mij enorm inspireren, zoals Thomas Heaton, een Engelse landschapsfotograaf die op een leuke manier YouTube-video's maakt in het veld. Of Alex Noriega. Zijn focus op prachtige detailopnames uit de grote landschappen vind ik heel inspirerend. Hij heeft ook heel goede video's met uitleg over bewerking. En zo zijn er ook nog legio mensen op Instagram die ik volg voor inspiratie en waarvan ik kan leren.

Details uit het grote landschap

Als landschapsfotograaf focus ik mij voornamelijk landschappen, waarbij het doel is om dit zo realistisch mogelijk over te laten komen. Dus geen verzonnen en aangeplakte elementen. De laatste tijd leg ik mij steeds meer toe op het kleine in het grote geheel, dus ik kijk naar de mooie details uit het grote landschap die ik vastleg met een telelens.

Fotograferen in het moment

In het verleden ging ik met een bepaald plan en idee in mijn hoofd fotograferen, tegenwoordig vind ik het leuker om blanco een natuurgebied in te stappen en mij te laten leiden door waar mijn oog op valt en wat ik tegenkom. Ik bewerk de foto’s daarna in Lightroom en als laatste doe ik enkele finishing touches met Photoshop.

Als ik een mooi onderwerp heb gevonden om te fotograferen dan bekijk ik eerst door de viewfinder, vanuit diverse standpunten, wat de mooiste compositie is. Pas daarna zet ik het statief neer. Ik maak zelden een foto zonder het gebruik van een statief, ook omdat ik vaak lange sluitertijd-beelden maak. Vervolgens stel ik de camera in, zodat belichting goed is - het liefst met een zo laag mogelijke ISO - en dan maak ik de foto met een afstandsbediening om beweging te voorkomen. Nadat ik klaar ben met het bewerken van de foto’s, laat ik ze altijd even rusten. Als ik er later met een frisse blik naar kijk, zie ik vaak dingen die nog anders moeten of dat ik juist net te ver ben gegaan in de bewerking. Ik ga net zolang door met een beeld totdat het de sfeer uitstraalt van het moment van fotograferen. Maar ik ben nooit 100% tevreden, ik zie altijd dingen die net iets beter of anders had kunnen doen.

Het gouden licht over de Zeelandbrug

Als ik één favoriet beeld uit moet kiezen op Werk aan de Muur, dan springt de Zeelandbrug tijdens een geweldige zonsopkomst er met kop en schouder bovenuit. Het licht was zo mooi goud. Dat ik gelukkig heb kunnen vangen door een lange sluitertijd-beeld te maken met behulp van een 10-stops grijsfilter. Toen ik de foto op het kleine schermpje van de camera zag, was ik dolblij met het resultaat.

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Jos Pannekoek te gaan.

Je vindt de werken van Jos in de volgende collecties

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails