Lees het interview met beeldmaker Marlies

De natuur in met Marloes van Pareren

In Huizen woont Marloes van Pareren, nabij de prachtige hei die ‘t Gooi rijk is. Een plek die Marloes heerlijk vindt om te bezoeken. Marloes trekt er graag de natuur in om te fotograferen, ongeacht het weer.

“Het betere fotograferen”

Het begon allemaal op vakantie. Marloes had haar camera gereed en maakte enthousiast foto’s van al het moois dat ze tegen kwam. “Dit vond ik erg leuk, dus voor de volgende vakantie kwam er een betere camera en probeerde ik mezelf “het betere fotograferen” aan te leren.” Dit begon Marloes steeds leuker te vinden waarna ze besloot zich in te schrijven voor de opleiding fotografie. “Daar heb ik mijzelf gevormd tot de fotograaf die ik nu ben,” legt ze uit. “Na vier jaar lang alle soorten fotografie te hebben geprobeerd, van portret- tot productfotografie, ben ik uiteindelijk terecht gekomen in de outdoor- en landschapsfotografie.” En dit alles doet ze naast haar baan als vlieger in de luchtvaart.

Mijn grootste passie

“Mensen en dieren in actie buiten, dat is wat ik het liefst vastleg. Omdat de foto’s voor mij soms niet het hele verhaal laten zien, ben ik een aantal jaar geleden ook gaan schrijven voor mountainreporters.com en sinds de Corona crisis ook voor hun nieuwe website outdoordichtbij.nl. Als outdoorfotograaf kan ik in deze websites helemaal mijn ei kwijt. Maar daarnaast blijft fotograferen natuurlijk altijd mijn grootste passie!”

Ups en downs

Het leerproces was er voor Marloes een met ups en downs. De ups gaven haar zelfvertrouwen en de downs sterkten haar wilskracht. Wanneer je een goede spiegelreflexcamera hebt, maakt dat je nog geen goede fotograaf, zo weet Marloes. Je foto’s zijn in de basis natuurlijk mooier dan die van je telefoon, maar dan ben je er nog niet. “Tijdens mijn opleiding heb ik gemerkt dat fotografie meer is dan alleen maar op een knopje drukken. Fotograferen doe je met passie. Je moet je gevoel in de beelden kunnen leggen om ze te laten spreken.”

Een momentopname

Een foto blijft voor Marloes een momentopname. Het enige dat zij voorbereid is het vormen van een moment in gedachten. Zo kan ze hopen dat het een zonnige dag wordt, waarna in de praktijk blijkt dat het gaat regenen. Maar daarover is ze niet getreurd. “Dan probeer ik ook gewoon een goede compositie te vinden. Als ik een foto maak, dan bewerk ik die altijd na zodat het overeenkomt met het beeld dat ik in gedachten had. Want wat je ogen zien en wat je hersenen er van maken is niet altijd hetzelfde! Dus met de nabewerkingen worden ‘gewone’ landschappen ineens een droomwereld en een gewone koe wordt ineens een karakter.”

De favoriet van Marloes

De foto Pot met goud is een van haar favorieten. We zien een, in de eerste instantie wat sobere foto, maar dan wel met een knallende regenboog. De foto doet ons er langer naar kijken. ”Het was er alles behalve mooi. Het was mistig en bewolkt en het waaide. En toen er een regenbui aankwam, vormde er zich een regenboog die precies boven het huisje vormde,” zegt Marloes glimlachend. Het blijft ons echter nog wel een raadsel of ze de pot goud gevonden heeft…

Stylist Lianne: "Breng rust in je slaapkamer met een mooie prent van de natuur."

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Marloes van Pareren te gaan.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bekijk onze 10 jaar acties

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails

Uit de community