Interview met beeldmaker Richard Kortland, foto's van autoraces

De racebaan op met Richard Kortland

Als je als kind opgroeit tussen de raceauto’s en -motoren, dan ken je de racecircuits als je broekzak. De Gorinchemse Richard Kortland groeide op rondom de Nederlandse en Belgische circuits en heeft ontdekt dat fotografie zijn grootste hobby is. En het leuke is, dat hij deze twee perfect heeft weten te combineren!

“Al van kinds af aan liep ik tussen de auto’s en motoren op racecircuits,” begint Richard. “En toen ik op 15 à 16 jarige leeftijd begon met fotograferen, was de keuze voor het onderwerp al snel gemaakt!” Het was in de tijd dat digitale camera’s net nieuw waren en de kwaliteit nog net zo goed was als in het jaar kruik. Wanneer Richard erachter kwam dat zijn passie voor fotografie bij de autosport lag, wist hij ook dat hij daar een snellere en zwaardere camera voor nodig had. Maar ja, met het budget van een gemiddelde scholier kwam je helaas nog altijd uit bij een pocket model. Richard bleef dromen, want ooit zou hij in het bezit zijn van de perfecte camera.

Zwart/wit/rood Porsche Le Mans

In het jaar 2008 was het voor Richard zo ver. Hij kocht in dit jaar zijn eerste spiegelreflexcamera en ging los. “Vanaf dat moment kon ik mij echt goed verdiepen in fotografie en kon ik meer dan alleen wat kiekjes maken. Maar met mijn foto’s deed ik eigenlijk vrij weinig. Ja, ik gebruikte ze als screensaver op mijn computer en als bureaubladachtergrond. Maar meer niet.”

Mercedes AMG GT3 tussen de bandensporen

“Ik vind het belangrijk dat er actie in mijn foto’s zit. Dat er meer dan alleen een scherpe raceauto op beeld staat. Dat kan voor mij snelheid zijn, maar ook een auto die met zijn wielen los van de grond komt en een grote stofwolk opwerkt.”

Jumbo Racing Team Nederland - 24 uur van Le Mans

*De 24 uur van Le Mans* is een wereldberoemde race. Als je een beetje bekend bent in de wereld van de autosport, dan ken je deze race ook. Het is samen met de Grand Prix van Monaco een van de beroemdste races van het jaar en vindt jaarlijks in Juni in Frankrijk plaats. De bedoeling is dat de coureurs in een etmaal zoveel mogelijk rondjes rijden. Een groots evenement waar, volgens Wikipedia, een slordige 2500 journalisten aanwezig zijn. En onze Richard is er daar één van. “Voor een fotograaf is deze race hèt hoogtepunt van het jaar. Doordat de race vierentwintig uur duurt, heb je continue wisselend licht en veranderen de weersomstandigheden. Je kan zowel bij zonsopkomst als zonsondergang fotograferen. Het voor fotografen welbekende gouden uurtje.”

Toyota 24 uur Le Mans 2018

“Pas in 2016 werd mij duidelijk dat ik meer met mijn foto’s moest gaan doen. Ik bereikte met één van mijn foto’s de vijfde plaats in een internationale fotowedstrijd rond de 24 uur van Le Mans. Ik kreeg vele leuke complimenten en als onderdeel van de prijs heeft mijn foto in het Musée des 24 Heures du Mans gehangen. Dit was voor mij het duwtje in de rug en hierop besloot ik mijn foto’s te delen met betrokken raceteams en coureurs en op Werk aan de Muur.”

Corvette in een hoosbui - 24h Le Mans 2016

Corvette in een hoosbui – 24h Le Mans 2016 was de veelbesproken, prijswinnende foto. De foto is genomen tijdens een van de trainingen voor de 24 uur van Le Mans. “Het begon te regenen,” zo vertelt Richard ons. “En niet zomaar een beetje regen, het was daadwerkelijk een gigantische wolkbreuk. Wel zo heftig, dat er rivieren op het circuit ontstonden en de training werd stilgelegd. Iedere auto moest het circuit verlaten om terug te komen bij het team in de Pits. Hoewel we boven op het pitsgebouw onder een afdak stonden, was de wolkbreuk voor veel fotografen een reden om de spullen in te pakken en een droge plek op te zoeken. Ik besloot als enige om nog even te wachten tot alle auto’s terug waren. De ene na de andere auto kwam terug, maar het leverde niet echt bijzondere plaatjes op. Totdat deze auto aangereden kwam, met daarachter nog een auto. Door de koplampen van de achterste auto werd de gehele foto goed verlicht, waardoor het pas echt duidelijk was hoe hard het daadwerkelijk regende. Op het moment dat ik de foto nam, wist ik het gelijk. Dit was DE foto. De meeste foto’s zijn “wel aardig”, maar bij deze foto wist ik meteen dat’ie goed was.”

Stylist Fela over de werken van Richard Kortland: "Zijn foto’s passen perfect in een mancave of in een stoere jongenskamer."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Richard Kortland!

Uit de community