monique_header

De stillevens van Monique

Stillevens: we kunnen er eindeloos van genieten. Al in de zeventiende eeuw schilderden oude meesters als Balthazar van Ast en Pieter Claesz de meest prachtige kunstwerken van royaal gedekte tafels. Vandaag de dag hebben we Monique van Velzen. Monique is geboren in Voorburg maar woont inmiddels al zo’n dertig jaar in het prachtige Friesland. Haar stijl is uniek, warm en herkenbaar, maar bovenal ook ontzettend tijdloos. Deze week vertellen we het verhaal van Monique.

Het 10 jaar werk van Monique

Mijn inspiratie voor dit werk heb ik gehaald uit het idee om 10 jaar Werk aan de Muur weer te geven in een stilleven met symboliek van verleden, (be)spiegeling en toekomst. Het ontsnappen aan kaders, er geen grenzen zijn en dat je alles kunt bereiken als je maar echt wilt.

De voorbereiding zat in het maken van een lijst met spullen in de juiste kleur en samenhang. Het ruw schetsen van de compositie is de 2e stap. Het in het echt opstellen en het zorgen voor het juiste licht is de laatste stap voor het maken van de foto. Daarna begint het bewerken en nabewerken van de foto. In dit geval is er een achtergrond met wolkje toegevoegd, een eigen foto uit mijn verzameling wolkenluchten. Is het dan klaar? Niet echt: een periode van intensief uitproberen en vele versies verder volgt om tot een geheel te komen, een samengaan van beide foto's zoals ik het voor ogen had. En pas dan laat ik het aan anderen zien.

Welke wijze les zou jij jezelf 10 jaar geleden gegeven hebben?

Geloof in jezelf!


"Het kan ook een paar weken duren voordat ik de meest ideale compositie heb bedacht."

Als het om fotografie gaat, dan begon het allemaal bij vakantiekiekjes en gezellige familieplaatjes. “In 2006 kreeg ik meer tijd dus ging ik mij meer focussen op fotografie,” begint Monique. Ze volgde cursussen FRB fotografie, een bekende leerschool in Jubbega. “Hier ben ik langzamerhand volledig gegrepen door het fotografie-virus.” Zo begon Monique met het fotograferen van de prachtige Friese landschappen. En omdat ze erg leergierig is en zich graag blijft ontwikkelen is ze een paar jaar geleden begonnen met het fotograferen van stillevens en daar zijn we blij mee. “Van jongs af aan ben ik gefascineerd door de natuur in samenhang met seizoenen,” legt ze uit. “En dan vooral wat licht kan doen.” De foto’s van Monique bevatten beperkt licht en zijn dus donker. Toch krijgt ze het als een waar meester voor elkaar om met het kleine beetje licht, de kleuren van haar onderwerpen fascinerend te laten stralen.

Een heel proces

Het idee staat over het algemeen wel vast: het onderwerp is een stilleven. Toch is het maken hiervan zeker nog een heel proces. “Ik heb een hele verzameling attributen. Mijn werkruimte lijkt regelmatig op een uitdragerij in wording.” lacht ze. Monique heeft allerlei takjes, blaadjes, potjes, bordjes en meer om haar stillevens te sieren. “En om dit aan te vullen struin ik graag kringloopwinkels af naar aardige spulletjes voor een habbekrats.” Groente, fruit en bloemen koopt ze elders, op de markt of bij de groenteboer. “Het kan zijn dat ik bij thuiskomst gelijk mijn studio in duik, maar soms kan het ook een paar weken duren voordat ik de meest ideale compositie heb bedacht.” Want ja, je kan niet zomaar wat bloemetjes op tafel strooien. “Klopt. Het moet wel met elkaar te maken hebben. Als er samenhang is in kleur of vorm dan ontstaat er een goed geheel. Anders is het krachteloos. En als het over finetunen gaat dan geldt voor mij less is more.” De kunst van het weglaten dus. “Stilleven fotografie is voor mij een passie en inmiddels ook wel een tikje een prettige verslaving.”

  1. groot stilleven schilderij met eten in keuken

Het werk ‘Stilleven in ‘t groen’ is gekozen door stylist Fietje in de Lelystad make-over in het programma Weer verliefd op je huis.

Stylist Lianne over de werken van Monique van Velzen: "Sfeervolle prachtplaten voor bijvoorbeeld in de keuken. Kies voor een print op HD Metal zodat je je geen zorgen hoeft te maken over vlekken, dit kun je afnemen met een vochtige doek."

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails