Jumbotron Ron Beeldmaker

Fotograaf Ron over natuurrijkdom

Ron Poot duikt het liefst op zondagochtend de natuur in. De natuur is een onuitputtelijke inspiratiebron voor hem. Met zijn macrofotografie maakt hij zichtbaar wat onzichtbaar is en zijn passie straalt van de bijzondere foto’s af. “Voor je het weet, ben je een uur verder en kom je met een volle schatkist thuis.” Lees onderstaand interview en verwonder je over de pareltjes die hij buiten aantreft.

  1. Beeldmaker blog Ron Poot

Over Ron

WOONT en werkt al 36 jaar in Twente WERKT voor de GGD Twente en daarvoor bij Twentse gemeenten op het gebied van veiligheid en milieu PENSIOEN is in zicht! GEZIN drie kinderen en kleindochtertje Maja INSPIRATIE natuur en natuurfotografen Bastien Riu en Jan van der Greef

Reuze spannende doka

“Mijn interesse in fotografie begon op de middelbare school in Gouda waar we een fotoclub met een doka hadden”, blikt Ron terug. “Filmpjes ontwikkelen in het donker en foto’s afdrukken in rood licht, ik vond het allemaal reuze spannend! Uit die tijd stamt ook mijn eerste spiegelreflex, een Zenith E.” De komst van digitale fotografie heeft hem een enorme boost gegeven. “Een belangrijke mijlpaal was de aanschaf van een macrolens. Hiermee ging een wereld aan mogelijkheden voor mij open die erg aan sloot bij mijn interesse in de natuur, met name planten en mossen. Wat me enorm geholpen heeft, is het deelnemen aan een online community waarin (natuur)fotografen elkaars werk becommentariëren. Zo leer je kritisch kijken en maak je snel sprongen vooruit.”

Zichtbaar maken wat onzichtbaar is

“Natuurfotografie heeft mijn voorkeur, met mijn achtergrond als bioloog is dat misschien niet heel gek”, zegt Ron lachend. “Macrofotografie is mijn specialiteit geworden. Ik maak graag zichtbaar wat onzichtbaar is. Met macrofotografie creëer je een sfeer die het onderwerp boven zichzelf uittilt. Op de website van natuurfotografie.nl omschrijft Roeselien Raimond mijn stijl als volgt: ‘....wat een subtiele schoonheid! Wat een prachtige kleine verrassinkjes zitten er verstopt in de beelden. Explosies van kleuren en structuren. Ron heeft veel oog voor detail en liefde voor het onderwerp...’ Tja, wat kan ik daar nog aan toevoegen? Dit is een prachtig compliment.”

Struinend in de natuur

Het liefst duikt Ron op zondagochtend de natuur in. “Ik ben een struiner, al rondlopend kom ik van alles tegen”, licht Ron toe. “Soms heb ik een ‘wenssoort’ die ik heel graag wil fotograferen. Dat vereist wat meer voorbereiding: de vindplaats, het seizoen en het karakteristieke van de soort.” Als Ron in een veld een mooie plant of paddenstoel tegenkomt, start hij met het maken van wat registratieplaatjes. “Ik zet de soort er ‘netjes’ op, zoals hij er uitziet. Werkendeweg ontdek ik interessante details. Vaak werk ik van statief en met grote scherptediepte. In de volgende fase ga ik creatiever te werk en zoek ik benaderingen, die boven de werkelijkheid uitstijgen. De camera gaat van het statief af, ik werk uit de losse pols met het diafragma wijd open. Ik experimenteer met lichtinval (tegenlicht) en zoek alternatieve standpunten. Voor je het weet, ben je een uur verder en kom je met een volle schatkist thuis.”

Het beeld van ontluikende liefde

Het favoriete werk van Ron is de foto Love, love me do en hij vertelt enthousiast waarom. “Dit zeldzame leverbloempje bloeit al in maart en de dichtstbijzijnde vindplaats is in Duitsland. Samen met een jonge natuurfotograaf, die hem ook op zijn ‘bucketlist’ had staan, ben ik deze bloem gaan zoeken”, vertelt hij trots. Het tafereel riep veel emoties bij hem op. “De opengaande bloembladen, de aanraking tussen de twee bloemen... het is het beeld van ontluikende liefde! Ik fotografeerde de bloem vanaf een laagstandpunt met de bosrand op de achtergrond. De bloemen heb ik extra belicht met een invulflits en het licht op de beukenbladeren geeft een warm schijnsel.” Mooi hè?

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Ron Poot te gaan.

Je vindt de werken van Ron in de volgende collecties

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks