omslag_ipics

Het beste van beide werelden

De creatief achter beeldmaker iPics Photography is Peter uit Leidschendam. Peter is een fotograaf die het beste van beide werelden weet samen te voegen tot iets grandioos. Zijn hobby’s zijn namelijk zowel fotograferen als reizen. Dus tja, wat is er dan mooier dan deze twee te combineren?

Het begon allemaal toen Peter op safari was. Zoals zovelen had hij een compact cameraatje op zak. “En hiermee had ik met drie keer optische zoom de foto’s door een verrekijker gemaakt om nog iets van de big five in de verte vast te kunnen leggen,” zegt hij. Al gauw besefte hij dat die kwaliteit iets te wensen overliet, maar ook dat hij fotograferen juist heel erg leuk vond!
Zo wilde Peter graag doorgaan met betere fotoapparatuur en volgde hij cursussen. “Ook heb ik het geleerd door het vooral gewoon te doen. Dus ik fotografeerde veel en heb ook veel gewerkt met Photoshop,” legt hij uit. Inmiddels zijn we aardig wat jaren en vakanties verder en is Peter ook veel ervaring rijker.

Peter houdt van landschappen en vindt het daarom een leuke uitdaging om een landschap op een zo mooi mogelijke wijze vast te leggen. “Hierbij zijn de weersomstandigheden en de compositie het allerbelangrijkst,” vindt hij. “Ik probeer het landschap door een ‘fotografiebril’ te bekijken en probeer zo te zien in welke omstandigheden een bepaald landschap het allermooist is. Vaak is dat in de vroege ochtend met een laagstaande zon en wellicht wat ochtendnevel, maar soms kan dat ook een heel ander moment zijn.”


Zonsopkomst over het Meer van Bled in Slovenië

Het begint bij het spotten van een locatie. Eenmaal een droomlocatie gevonden, dan zoekt Peter uit hoe de stand van de zon zal zijn op verschillende momenten. “Klopt, en daarna is het een kwestie van de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten houden. Maar dan moet je wel op tijd aanwezig zijn en zorgen dat je apparatuur gereed is voor de foto.”

Surf golf in de branding in de Pacific

“Ik ben pas echt tevreden met een foto wanneer alles klopt. Dus ten eerste als de omstandigheden tijdens het fotograferen zijn zoals gewenst en ten tweede ik bij de nabewerking een beeld heb gecreëerd dat recht doet aan mijn beleving van het landschap.”

Het favoriete beeld van Peter is Zonsopkomst op Skye tijdens zonsondergang. “Het is een foto van een zeer beroemde en vaak gefotografeerde plek die ik toch voor mijn gevoel heel speciaal heb kunnen beleven en vastleggen. Een deel van de ervaring is het feit dat hiervoor de wekker al om vier uur ging. Ik ben vervolgens door het ruige landschap van Skye naar deze plek gereisd om hier vervolgens alleen de ruige natuur te beleven bij zonsopkomst. Precies op het juiste moment trok de bewolking open en liet de zon haar eerste zonnestralen de bergen oplichten.”

Stylist Annet over de werken van iPics Photography: "at een prachtige foto’s met hoog kunstwerkgehalte. Chapeau voor Peter!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van iPics Photography!

Uit de community