omslag_frank

Op reis met Frank Peters

Frank doet waar velen van ons alleen maar van dromen. Hij bezoekt namelijk voor zijn werk de mooiste locaties ter wereld en maakt er de meest fantastische foto’s en video’s. En wij hebben het geluk dat hij ze deelt via Werk aan de Muur.

Frank Peters uit Groede (43) werkt in het dagelijks leven als reis- en landschapsfotograaf voor onder meer Bergen Magazine, Wandel Magazine en hij publiceerde in dagblad Trouw en de Volkskrant. Voor RTL 7 heeft hij onlangs de Arctic Challenge gefilmd. Mocht je benieuwd zijn, bekijk de uitzendingen hier.

“Ik heb gefotografeerd onder extreme weersomstandigheden. Zo heb ik het noorderlicht vastgelegd bij -35 graden en ik heb ik in het hooggebergte geklommen om mooie foto’s te maken van de bergtoppen.”

Wat dat betreft is Frank een durfal en staat hij wel in voor een pittige uitdaging. “Klopt,” lacht hij. “Ik heb een leuke wandeltocht toen ik drieëntwintig was. We vertrokken te voet vanuit Maastricht met als eindbestemming Rome. Ik maakte elke dag foto’s, al was dat toen nog met een analoge camera.” Inmiddels zijn de foto’s van Frank een tikkie minder analoog.

Vaak gaat Frank op pad met een beeld in zijn gedachten en probeert dit zo goed mogelijk weer te geven. Vaak speelt het weer hierbij nog een belangrijke rol. “Maar als reisfotograaf moet je het soms ook doen met de bestaande lichtomstandigheden en is het belangrijk te improviseren en te kiezen voor een interessant beeld bij het bestaande licht,” zegt hij. Zijn manier van fotograferen is dus een combinatie van plannen en improviseren. “Het kan dan soms voorkomen dat ik op een mooie locatie ben en dan heel vluchtig moet werken om alles perfect op beeld te krijgen. Maar het gebeurt ook wel dat ik een paar uur moet wachten.”

“Mijn favoriete beeld is Landschap, bergen, panorama in de Alpen bij zonsopkomst met mist en ochtend nevel, Italië. Het werk heeft alles wat ik mooi vind. Het bevat mooi licht, een beetje mist en een prachtig berglandschap.”

Landschap, bergen, panorama in de Alpen bij zonsopkomst met mist en ochtend nevel, Italië Als het gaat om kunst, weet Frank wel waar hij over praat. Diverse fotografen inspireren hem, zoals Ansel Adams, of zoals Frank zegt: “The Godfather van de landschapsfotografie”. Ook noemt hij de namen van Michael Fatali en Marc Adamus en meer. “Vooral Instagram is handig om moderne kunstenaars te volgen, wat dat betreft leven we in een fantastische tijd!” zegt hij vol enthousiasme. “Maar van de oude meesters mag Van Gogh zeker niet ontbreken. En de ontwikkeling in het werk van Mondriaan trouwens ook heel interessant.”

Onlangs is zijn boek The story of my light verschenen. Hierin vertelt hij meer over de verhalen achter de foto’s, de locatie en de totstandkoming van de foto. Het boek gaat over zijn fascinatie voor desolate landschappen en dynamische skylines. Je kunt het hier bestellen.

Stylist Lianne over de werken van Frank Peters: "Er hangt een serene rust over zijn foto’s en dat maakt ze ideaal voor in de slaapkamer. "
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Frank Peters!

Uit de community