helmavanderzwan-header1

Powervrouw Helma

Ze is een POWERVROUW in caps lock, onze Helma van der Zwan. Overdag werkt ze namelijk bij stichting Made in het Haagse Moerwijk, een nieuwe stichting die zich op een wel heel bijzondere manier bezig houdt met recycling. De materialen halen ze uit hun eigen omgeving en samen met de lokale Moerwijkers worden ze omgezet naar nieuwe creaties. “Die creaties maken we dan tijdens een leuke workshop op de werkplaats.” Zo leert ze als docent en begeleider de mensen uit de wijk schilderen en tekenen en vooral creatief bezig te zijn.

Zo’n twaalf jaar geleden begon voor haar het avontuur; ze volgde een paar teken- en schilderlessen en probeerde een en ander uit met aquarel. “En dat viel in de smaak,” begint ze “er rolden namelijk een paar leuke opdrachten uit. Een naakte man op een racefiets was een van de eerste,” zegt ze blozend. Leuk! We hadden ‘m graag even gezien!

Er is geen specifieke naam voor mijn stijl, maar de kleuren die als het ware bewegen over het doek of papier brachten mij op het idee om het Flow te noemen.

Helma’s handen maken van de mooiste vrouwen een kleurrijk portret, alsof het haar de minste moeite kost. “Portretschilderen is fijnzinnig en zeer precies werken. Met de achtergrond kan ik lekker in los gaan.” Ze gebruikt acrylverf en water en weet dat geweldig samen te voegen als een bijzonder geheel in eigen stijl. “Er is geen specifieke naam voor mijn stijl, maar de kleuren die als het ware bewegen over het doek of papier brachten mij op het idee om het Flow te noemen.”

Ondanks dat Helma een echte portretfreak is, richt ze zich ook op andere technieken. Een echte allrounder dus! “Sinds een jaar houd ik me bezig met dieren.” En de serie Heartflow dieren is daar het bewijs van, dat zijn lieve dieren met een strikje en een hartje.

“Ook heb ik een tijdje geëxperimenteerd met olieverf en dat is een heel tijdrovend iets. Olieverf heeft namelijk een lange droogtijd en ik gebruik veel lagen in mijn werk. Acrylverf daarentegen is lekker snel droog te krijgen met een föhn. Hierom ben ik soms in anderhalf uur al klaar met een super tof werkje, maar een werk met olieverf kan het al gauw wel eens zo’n veertig uur duren” Tijd is geen probleem voor haar als het een mooi portret moet worden.

“Gezichten van mensen blijven mij boeien. De mens blijft mij boeien en verwonderen”, zegt Helma. Zo heeft ze haar diverse inspiratiebronnen, zoals haar kinderen en kleinkinderen èn haalt ze haar inspiratie uit de werken van Gustav Klimt, Egon Schiele en Dali.

Stylist Lianne over de werken van Helma van der Zwan: “Deze prachtige portretten stralen een mooie serene rust uit en komen geweldig tot recht op werkplekken, wachtkamers en slaapkamers.”

Smaakt het naar meer? Bekijk alle werken van Helma van der Zwan

helmaHelma in haar atelier

Uit de community