Toren Stedelijk Museum Schiedam

Toren Stedelijk Museum Schiedam van Jan Sluijter

Materiaal, afmeting en opties aanpassen.

,- gratis verzending!

In je winkelmand

Toren Stedelijk Museum Schiedam van Jan Sluijter

Koop dit werk op canvas, aluminium, Xpozer, (ingelijste) fotoprint of behang, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 231027
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
102 gratis verzending!

Omschrijving

Het Stedelijk Museum Schiedam is gehuisvest in het voormalige Sint Jacobsgasthuis uit 1787. De toenmalige gasthuisregenten zagen in 1783 in de slechte staat van het oude gasthuis een kans om de stad te verfraaien met een groots classicistisch gebouw van de hoogste orde. Hiervoor had men behoefte aan een in de klassieke architectuurtheorie goed onderlegde persoon. Ontwerpen van de toenmalige stadsarchitect Rutger van Bol?es werden dan ook ter zijde geschoven en de best beschikbare architect in de regio ingehuurd: Giovanni Giudici. Door de centrale kerkzaal naar achteren te plaatsen creëerde Giudici een groot binnenplein en daarmee een grootstedelijk accent aan de smalle Hoogstraat. Zeer bijzonder was de toepassing van een ?peristyle? met vrijstaande Korinthische zuilen. In de architectuurtheorie mogen dergelijke elementen alleen in de meest belangrijke (koninklijke) bouwwerken worden toegepast en in het burgerlijke architectuur in de Hollandse steden kwam het om die reden niet voor. In het laatste kwart van de achttiende eeuw werd deze schroom weliswaar losgelaten maar ontbraken de middelen om daadwerkelijk een peristyle te bouwen. Schiedam kon door zijn grote rijkdom wel doorpakken. Het gasthuis is daarmee, samen met de Korenbeurs, een teken van de machtsaspiraties van de Schiedamse regenten in deze periode.

Over Jan Sluijter

Jan Sluijter profielfotoIk maak foto’s die imago’s versterken. Van gebouwen, bedrijven, merken én mensen.
Wat vertellen gebouwen over de relatie met hun omgeving, de seizoenen, de mensen die erin wonen, werken of recreëren? Met mijn foto’s wil ik de verhalen onthullen die verscholen zitten achter de architectuur.

Details en grappige of handige oplossingen van de ontwerper zijn vaak beeldbepalend. Of het nu gaat om hypermoderne of klassieke architectuur, interieur of exterieur. Of juist om de overgang tussen binnen en buiten. Mijn foto’s doen recht aan de visie van de ontwerper. Ze accentueren de sfeer die gebruikers graag willen ervaren in de schil die hen omringt. Ik maak zichtbaar, voelbaar, hoe die schil optimaal gebruikt kan worden en tot zijn recht komt.
Ik verdiep me graag en volop in de geschiedenis van architectuur en vormgeving. In technische innovaties in mijn vak, maar vooral ook in mensen. Ik leg ze zó vast dat ze uitstralen op hun gemak te zijn. In hun werk, hun werkomgeving, op de plek waar ze hun vrije tijd doorbrengen.

Misschien mede dankzij mijn ervaring als human resource manager kan ik als fotograaf bijdragen aan zelfvertrouwen. Imago’s versterken – van gebouwen, bedrijven, merken én mensen. Mijn fotografie is maatwerk, dat waar mogelijk in overleg met de opdrachtgever zorgvuldig wordt voorbereid. In een kort gesprek krijgen we samen het beoogde doel en de sfeer meestal snel helder.

Alle werken