john-leeninga-header

Zo zoon, zo vader

In onze eerdere interviews hebben we gesproken met zoons die het vakwerk geleerd hebben van hun vader. Bij de inmiddels gepensioneerde John Leeninga (71) ging het juist precies andersom; hij leerde fotograferen van zijn zoon Niels. Spreekwoordelijk zouden we dan kunnen zeggen: de appel valt weer terug in de boom.

Uiteindelijk dacht ik, ik kijk altijd mee, maar waarom zou ik het zelf niet eens proberen?

Jarenlang heeft John gewerkt als administrateur bij het buurt- en clubhuiswerk en het instituut voor Natuurbeschermingseducatie in Amsterdam. Sinds elf jaar geniet hij van zijn pensioen. “Ik heb altijd veel aan sport gedaan. Denk aan voetballen, skaten, wielrennen, hardlopen en schaatsen. Zo heb ik ook meegedaan aan meerdere Elfstedentochten en Marathons.”

John’s zoon was altijd al zeer fanatiek bezig met landschapsfotografie. Begin 2012 vroeg Niels aan zijn vader om voor de gezelligheid mee gaan. Zoals elke liefdevolle vader ging John met zijn zoon mee. “We gingen naar de pier van IJmuiden om te fotograferen en Niels had zijn camera meegenomen. Ik vond het erg leuk en zeer interessant.” Niels vroeg hem steeds vaker mee en als vader keek hij graag mee over de schouder van zijn zoon. “Uiteindelijk dacht ik, ik kijk altijd mee, maar waarom zou ik het zelf niet eens proberen?”

Dus John ging naar de winkel, liet zich informeren en ging naar huis met een spiksplinter nieuwe, zeer uitgebreide spiegelreflexcamera en een statief. Want een statief is nodig als je zulke foto’s maakt zoals John en Niels. En zo begon het avontuur voor John. “Ik weet het nog goed. Het was februari, het vroor achttien graden en ik ging samen met mijn zoon naar Marken om er te fotograferen.” We kunnen comfortabelere temperaturen bedenken om bij te fotograferen, maar voor John was dit helemaal het einde. “Vanaf dat moment werd dít mijn hobby”.

John richt zich met name op natuur- en landschapsfotografie en dan voornamelijk zonsopkomsten en zonsondergangen, “en dat het liefst in combinatie met water”, voegt hij eraan toe. Zijn camera staat vast op statief, waardoor hij langere sluitertijden kan realiseren. Dit geeft het geweldige effect op het water waardoor het vlak en zijdezacht lijkt. “Ik houd van sfeervolle foto’s die rust uitstralen en mooie luchten.” John weet dit als geen ander samen te vatten in een prachtige foto.

Stylist Gina over de foto’s van John:
“Het kleurgebruik van John is werkelijk prachtig. Deze kleuren komen helemaal tot hun recht op HD Metal, in een glanzende uitvoering.”

Meer zien? Klik hier om alle kleurrijke landschappen van John Leeninga te bekijken

Uit de community