Isontwerp Jumbotron beeldmakers

Beeldmaker isontwerp.nl werkt graag met thema's

Ilse Schrauwers is illustrator en grafisch vormgever bij isontwerp.nl. Komend jaar laat ze haar creativiteit en energie de vrije loop en stort ze zich op het maken van vrije werken. En het mooie is… voor elke verkoop plant ze een boom om de wereld een beetje groener te maken. Lees je mee?

Over Ilse

WERKT grafisch ontwerper, illustrator, conceptdenker, natuurliefhebber en bomenplanter VRIJE TIJD wandelen, lezen, tekenen en muziek luisteren INSPIRATIE natuur, interactie met vogels, exposities bezoeken en natuurtekeningen van Rien Poortvliet PASSIE een platform voor grafische bomenplanters: planthetvoort.nl

  1. Ilse en haar vader bij de drukpers

Werk vol poëzie

Al van jongs af aan is Ilse gefascineerd door grafisch werk. “Mijn vader was drukker en ik was onder de indruk van zijn werkplaats”, begint Ilse te vertellen. “Ik tekende veel, het liefst planten en dieren, nagetekend van illustraties uit de encyclopedie. Als klein meisje heb ik ooit de natuurtekeningen van Rien Poortvliet in een expositie gezien en ik vond het fantastisch. Op vierjarige leeftijd zei ik al tegen mijn moeder dat ik naar de Kunstacademie wilde. En dat is gelukt! Ik ontwikkelde me daar als grafisch ontwerper, illustrator én conceptdenker en werkte graag met thema's. Docenten waren vaak eerst kritisch, maar daarna meestal blij verrast. Er zat volgens hen poëzie in mijn werk.”

Positieve impact

In 2011 leerde ze door haar vriend de wereld van het promoveren kennen. “Al snel ontstond haar eigen bedrijf: isontwerp – voor proefschriften. Sinds 2012 heb ik voor 150+ promovendi het proefschrift ontworpen en verzorgde ik de vormgeving van verschillende (jubileum)boeken. En als extra kers op de taart won ik met mijn ontwerpen óók een aantal awards. Ik vind het erg tof om beelden, die bedacht zijn voor een klant, op Werk aan de Muur aan te bieden als kunst voor aan je muur.” 2022 staat voor Ilse in het teken van meer eigen werk maken. “Het maken van proefschriften zet ik even op een laag pitje. Ik heb ontzettend veel en hard gewerkt en wil nu graag mijn eigen creativiteit en energie de vrije loop laten. Ik wil meer werken maken vanuit mijn eigen 'drive' en inspiratie. Oh, en wist je dat ik voor elk verkocht werk een boom plant om positieve impact te maken? Ik hoop heel hard dat meer bedrijven uit de grafische sector zich komend jaar bij planthetvoort.nl willen aansluiten.”

Kalmte en balans

Ilse maakt graag handgemaakte illustraties, soms in combinatie met een digitale uitwerking. “Een deel van mijn illustraties is puur zwart-wit, andere illustraties zijn juist heel kleurrijk. De gemene deler is een poëtische invalshoek. Ik werk vaak vanuit een thema waar ik in mijn leven op stuit. Zo is in de illustratie De helpende hand het thema 'hulp en vertrouwen'. Een beeld van een rivier die overgestoken wordt, bergen die nog te beklimmen zijn of juist al beklommen zijn. Ik ga 'zitten' met het thema, zet mijn hand op papier en dan komen de tekeningen vanzelf. 'Inner connection' is een voorbeeld waarin mijn eigen zoektocht, naar een manier om 'hart en verstand' in balans te brengen, wordt vertaald.” Ilse is tevreden als een werk goed in balans voelt. “Het hoeft echt niet door iedereen mooi gevonden te worden hoor. Het mag ook 'schuren'. Maar het belangrijkste in een werk vind ik kalmte en balans, zelfs als het werk een beetje schreeuwt.”

Een privilege

We zijn nieuwsgierig naar het favoriete werk van Ilse. “Oef, wat een moeilijke vraag. Dat wisselt met mijn stemming”, antwoordt ze eerlijk. “Op dit moment is dat The privilege of growing old. De illustratie is geïnspireerd door een foto van twee oude handen van anatomie-docent en fotograaf Jonathan Koons. Mijn moeder was net beter na een ernstige ziekte en de foto raakte mij diep. Jonathan reageerde positief en enthousiast op mijn verzoek of ik zijn foto als basis mocht gebruiken.

In The privilege of growing old zie je één jongere en één oudere hand. De illustratie is gemaakt tijdens de coronalockdown. Ik begon er begin 2020 aan en hij is pas sinds november 2021 af. In die periode zijn er een aantal dierbare familieleden overleden, vandaar de titel. Het is een privilege om heel oud te worden. Ik hoop dat mensen zich dat realiseren en dat het ze bewust raakt als ze ernaar kijken.”

Stylist Jowin: “De unieke, grafische werken van is-ontwerp.nl vragen om een speels effect! Kies jouw favoriete werk en ga voor een ronde print. Door het ophangsysteem aan de achterkant, lijkt het werk op jouw muur te zweven.”

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van isontwerp.nl te gaan.

Bekijk meer beeldmaker interviews

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Gebruik de app

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails