JPW Foto Jumbotron beeldmakers

Vroeg op pad met JPWFoto

De naam JPWFoto is onlosmakelijk verbonden met een veelzijdige fotograaf; Jean-Paul Wagemakers. De ene dag tref je hem in de vroege uurtjes in de stad voor ‘die ene mooie foto’. Op andere dagen fotografeert hij in opdracht producten en bedrijven. Maar er is wel degelijk een constante factor: kwaliteit. Keer op keer is Jean-Paul op zoek naar de beste invalshoek, het beste moment en de beste plaat. En met succes! Benieuwd naar het verhaal achter deze fotograaf én naar zijn favoriete beeld? Lees dan snel verder, want dat zochten wij voor je uit.

Fotografie in de vroege uurtjes

Een paar uur slaap opofferen voor een mooie foto? Voor Jean-Paul is dat geen enkel probleem. Wie net als hij in de vroege uurtjes op pad gaat, zou hem zomaar kunnen tegenkomen terwijl hij geduldig wacht totdat het perfecte beeld zich aandient. Jean-Paul: “In alle rust de stad en de omgeving zien ontwaken, vind ik een genot. Zonder haast te hebben kan ik makkelijk een tijdje op één plek blijven hangen, wachtend op dat beste moment.” Op die momenten gaat het om het vrije werk, waarbij hij zijn creativiteit de vrije loop kan laten. Maar ook op andere momenten tref je Jean-Paul veelal met zijn camera in de hand. “Fotografie slokt een groot deel van mijn tijd op. Gelukkig mag ik dat ook regelmatig in opdracht doen, waarbij het dan veel meer om ‘klantgebonden’ fotografie gaat.” Op die wijze legt Jean-Paul bedrijfsactiviteiten vast, fotografeert hij bouwprocessen in verschillende fases en brengt hij producten op een mooie manier in beeld

Anders leren kijken

Hoewel Jean-Paul tijdens zijn reizen graag fotografeert, merkte hij dat hij ook thuis dagelijks de behoefte had om dingen in beeld vast te leggen. Een aantal inspirerende fotografie opleidingen hielpen hem om zijn omgeving te zien in vormen, lijnen, perspectieven en patronen. Zeker in bebouwde omgeving, waar Jean-Paul graag foto’s maakt, krijgt zijn creatieve geest een oppepper! Hoewel hij al vele prachtige beelden op zijn naam heeft staan, komt ook bij hem niet iedere foto even eenvoudig tot stand. Een flinke dosis geduld helpt dan enorm. En blijven leren en ontwikkelen: “Leren over de technieken van fotograferen, het beeld bewerken, maar vooral ook leren om te kijken.” Door zich te blijven verbazen over zijn omgeving hoopt Jean-Paul fris te blijven en keer op keer nieuwe invalshoeken voor een beeld te vinden

De zoektocht naar het perfecte beeld

Om tot dat ene beeld te komen, gaat Jean-Paul op ontdekkingstocht. Zelfs in een bekende omgeving. Aan de hand van mogelijke invalshoeken en lichtval bepaalt hij het beste moment om terug te gaan voor een - hopelijk - verrassend beeld. Die geplande acties leveren voor hem vaak de beste resultaten op. Al is hij onderweg naar een locatie ook wel eens afgeleid door spontane inspiratie elders. Helemaal prima natuurlijk. Na het bewerken van de beelden laat hij het werk het liefst even rusten voordat hij het aan anderen toont. Jean-Paul: “Een eindresultaat is voor mij geslaagd als ik het na een aantal weken extra ben gaan waarderen. Dát zijn de beelden die ik in gedachten ook bij anderen aan de muur zie hangen.

Het favoriete werk van Jean-Paul

We vroegen Jean-Paul natuurlijk ook naar zijn favoriete werk. Een lastige vraag om te beantwoorden. Hij koos voor het werk dat al jaren onveranderd aan zijn muur hangt: New York Winter Garden Atrium in zwart-wit. Op dit prachtige verstilde moment in New York zie je bezoekers van de Winter Garden uitkijken op de bouwput bij de voormalige Twin Towers: “Je ziet de stad, de silhouetten en een hint van de bouwplaats. Het is zo’n foto waarbij iedereen zijn eigen verhaal kan maken.” Een favoriete foto van dichterbij huis is Breda Spanjaardsgat vanaf Prinsenkade. Een plek die hij nooit meer zo mooi in zwart-wit heeft mogen bewonderen als op deze plaat: “Het is niet voor niets één van mijn meest gewilde foto’s in Breda!”

Stylist Lianne: “Ben jij ook zo onder de indruk van het werk van Jean-Paul? Kies dan voor een print op behang om extra groots te genieten van jouw favoriete beeld.”

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van JPWFoto te gaan.

Bekijk meer beeldmaker interviews

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails