header-bob-daalder

De bloemetjes en de bijtjes van Bob Daalder

In het voorjaar, wanneer er weer leven in de natuur komt na een saaie, koude winter, begint het toch weer een beetje te kriebelen om eropuit te trekken. Veel mensen gaan op stap om een rondje te fietsen, naar de dierentuin of lekker een wijntje drinken op een terras. De bloemetjes melden zich en de bijtjes staan paraat. Reden genoeg voor Bob Daalder om met de camera de natuur in te gaan.

In het dagelijks leven is Bob werkzaam bij het Openbaar Ministerie en woont met zijn vrouw en twee honden in Den Helder. Hoewel Den Helder vaak wordt bestempeld als ‘uithoek’, is de natuur er volop aanwezig. “Ik vind het heerlijk om in de natuur een wandeling te maken met mijn honden Beau-Jo, een Ierse Setter, en Barabas, een Engelse Cocker Spaniel.”

De foto’s van Bob zijn kenmerkend zacht, dromerig en hebben hippe pastelkleuren. In veel van zijn werk zien we het onderwerp van de foto scherp afgebeeld en de achtergrond wazig. Het liefst met lichtstippen erop. De onscherpe delen noemen we bokeh.
“Mijn stijl is lopende de rit tot stand gekomen,” begint Bob. “Vrij snel kwam ik erachter dat ik een voorkeur heb voor een beperkte scherptediepte en een dromerig totaalbeeld.” Deze voorkeur heeft hij zich aardig goed eigen gemaakt, veelal door te kijken naar foto’s van andere fotografen en het proberen na te maken.

Ongeveer drie keer per week trekt Bob de natuur in om een paar uur te fotograferen. Als hij dat doet, dan doet hij dat met een goed doordacht plan. “Ik ben daarbij redelijk doelgericht,” legt hij uit, “hoewel ik ervan geniet onderweg allerlei leuke dingen tegen te komen, zorg ik er wel voor dat ik fotografeer waar ik voor gekomen ben. Hierdoor kom ik niet na een paar uur met lege handen thuis. Bob begint zijn plan wanneer hij met de honden wandelt. Zo verkent hij de omgeving en als hij de perfecte locatie heeft gevonden, gaat hij weer terug naar huis om er vervolgens nog een keer naartoe te gaan. Ditmaal met camera.

In de lente, wanneer de bloemen het mooist zijn, staat Bob gefocust te fotograferen. “Als het zonnetje dan tevoorschijn komt en het licht rondom mijn onderwerp mooie dingen doet, dan kan mijn dag niet meer stuk.”

“Een echte favoriet heb ik niet, er zijn meerdere foto’s waar ik heel blij mee ben. Namelijk ‘Wisdom’, ‘A little blue’ en ‘To be in love with live’. (zie hierboven)”

“Ook de herfst is met zijn prachtige, warme kleuren een grote bron van inspiratie voor mij. De sfeer buiten in de natuur is merkbaar anders dan gedurende de frivolere lente, maar heeft daarmee juist zijn eigen charme. Het spel van het licht op de natte herfstbladeren is een genot om naar te kijken en ik maak graag foto’s van de paddenstoelen.”

Stylist Lianne over de werken van Bob Daalder:
“De foto’s van Bob brengen een serene rust in het interieur. Lekker fris en licht en tijdloos mooi. “

Benieuwd naar meer? Klik hier om alle werken van Bob Daalder te bekijken

Uit de community