Interview Bas Meelker

De natuur in met Bas Meelker

Ooit werkte de Groningse Bas Meelker in de Marketing en Communicatie, maar het snelle zakenleven heeft hij achter zich gelaten toen hij in het jaar 2002 per toeval in aanraking kwam met fotografie. Deze kennismaking veranderde zijn leven voorgoed. Fotografie werd zijn hobby, die hobby werd een passie en die passie werd een obsessie waar hij vandaag de dag anderen graag van laat meegenieten.

Bas verliet de snelle zakenwereld en kwam terecht in de wereld van fotografie. Hij vertelt: “Een wereld die een geheel eigen tempo lijkt te hebben, die gaat over het maken van iets, het streven naar perfectie. Een wereld de gedreven wordt door de seizoenen en de cyclus van het licht.” Het voelde voor Bas alsof hij thuiskwam.

Toen hij begon met fotograferen had hij niet de ambitie om fulltime als fotograaf aan de slag te gaan. Maar ja, als je ontdekt dat het vak *fotograaf* je past als een maatpak, dan is het tijd om even achter je oren te krabbelen. “Mijn weg in de landschapsfotografie is er dan ook vooral eentje geweest van veel passie en plezier. Iedere dag doen wat je het liefste doet, dat is toch geweldig?!”

In 2004 verkocht Bas zijn eerste foto en begonnen de opdrachten zo’n beetje binnen te rollen. “Ik realiseer me dan ook dat mijn commerciële achtergrond cruciaal was, en eigenlijk is. Zonder die kennis en ervaring had ik van mijn hobby nooit mijn beroep kunnen maken.” Inmiddels levert hij foto’s aan grote namen als National Geographic en is hij ambassadeur voor onder andere Canon en Benro. En in het geval je hem denkt te herkennen, dat kan kloppen! Bas is namelijk ook nog eens de gastjurylid in het tv-programma Het Perfecte Plaatje dat ieder jaar te zien is op RTL4. Hoe leuk is dat?!

In zijn shop zien we voornamelijk foto’s van prachtige natuurgebieden. “Mijn passie is ook het fotograferen van landschappen,” legt Bas uit. “Het echte buiten zijn en dingen meemaken. Onder een imposante wolkenlucht staan met prachtig licht en je klein voelen in het landschap, dat is waanzinnig!” Bij dat proces valt of staat alles met het licht, en dus de weersvoorspellingen. Omdat Bas veel bruisende ideeën heeft en ook precies de mooiste locaties in zijn hoofd heeft, is het eigenlijk meer een kwestie van wachten op het juiste weer. “Ik ben eigenlijk meer een weerman dan een fotograaf!” lacht hij. “Ik laat de weersvoorspellingen dus eigenlijk bepalen naar welke locatie ik ga. En als ik dan op zo’n locatie ben en het licht mooi begint te worden, dan neem mijn gevoel het werk over. Dan leef ik als het ware in mijn eigen wereld; afgesloten van alles wat me afleidt.”

Stylist Rosanne over de werken van Bas Meelker: "Een foto van de natuur is tijdloos en door het brede perspectief dat Bas in zijn werken kiest, lijkt je ruimte optisch groter."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Bas Meelker!

Uit de community