Interview met de beeldmaker, de nieuwe meester in bloemstillevens

De Nieuwe Meester Sander van Laar

Vergeet de bloemen van Oude Meesters zoals Jan Davidsz. de Heem en geniet van de hedendaagse bloem kunstwerken van Sander van Laar. Want wauw, wat zijn ze geweldig!

 1. Bloemstilleven Royal Jubilee
  van Sander Van Laar

Het 10 jaar werk van Sander van Laar

"Als inspiratiebron voor dit werk waren de composities van de oude meesters en de feestelijke kleuren van Werk aan de Muur. Toen ik dit werk maakte ben ik begonnen met het verzinnen van een goede naam. Natuurlijk zoals m’n meeste werken begon ik met Royal (Koninklijks, iets wat je niet zomaar van de troon kan afslaan) daarna was het natuurlijk niet moeilijk om jubilee als 2e naam te geven, want het ging immers over het 10 jarig bestaan van Werk aan de Muur. De eerste schetsen waren zo gezet en toen naar mijn plaatselijke bloemist om daar de mooiste bloemen te mogen kopen. Ik wilde een keer iets anders doen met de vaas. En bedacht hier dat ik dit eens in een 3d software programma zou willen componeren, De digitale vaas gevuld met de digitale bloemen en zo was het prachtige beeld Royal Jubilee gevormd als ode voor het 10 jarig bestaan van Werk aan de Muur."

Welke wijze les zou jij jezelf 10 jaar geleden hebben gegeven?

"Neem de rust en blijf doorgaan met wat je gecreëerd hebt, want je bent goed zoals je bent!"

 1. Royal Respect
  van Sander Van Laar

 1. Royal Flora (gezien bij vtwonen)
  van Sander Van Laar

"De digitale bloemist, die zijn bloemen nooit meer laten verwelken"

Iedereen houdt toch van een prachtige boeket? Sander van Laar (43) brengt kleurrijke rust in huis met boeketten die niet vergaan. Met zijn digitale camera en het fotobewerkingsprogramma Photoshop treedt hij op eigentijdse wijze in de voetsporen van de oude Hollandse Meesters. Van Laar laat zich graag inspireren door schilderijen van bijvoorbeeld Rembrandt, van Heemst en Johannes Vermeer. "Als kind was ik hier al door gefascineerd. Ik tekende hun werken na en jaren later ben ik me gaan verdiepen in hun werkwijze. Het lichtgebruik en de compositie van de details vind ik de mooiste aspecten van hun werk. Door hier naar te kijken kun je heel veel leren van de Oude Meesters." In 2016 fotografeerde van Laar zijn eerste bloemstilleven. "Ik ging naar de bloemist bij mij in de buurt en liet een boeket samenstellen in de kleuren van 'Het meisje met de parel', het populairste werk van Vermeer. Ik wilde een stilleven maken, geïnspireerd op dit werk."

Moderne technieken

Tegenwoordig wordt de vakfotograaf de Nieuwe Meester van het bloemstilleven genoemd. Hoewel hij kiest voor de moderne technieken, verschilt de werkwijze nauwelijks van de Oude Meesters, zoals Balthasar van der Ast (‪1593-1657‬). Van der Ast schilderde zeer verfijnd stillevens van bloemen en fruit. Zijn composities en kleurgebruik zijn zorgvuldig afgewogen. "Van der Ast schilderde niet alle bloemen in een keer. Hij schilderde ze bloem voor bloem, want sommige bloemen waren seizoensgebonden en verwelkte soms waar hij bij stond" legt van Laar uit. "In onze tijd hebben we Photoshop waarmee we eigenlijk hetzelfde kunnen doen als de Oude Meesters. Net als zij, kan ik dagen bezig zijn om een prachtig stilleven te creëren."

 1. Dutch Love
  van Sander Van Laar

 1. Dutch Love
  van Sander Van Laar

Ambitie en dromen

Bloemen in alle geuren en vooral kleuren spelen een belangrijke rol in het leven van de Veense vakfotograaf. De kunstwerken van de beste digitale bloemist stilleven fotograaf hebben inmiddels de weg gevonden naar heel wat Hollandse huizen. En niet alleen Hollanders weten zijn werk te waarderen. "Er hangen werken van mij in Indonesische, Amerikaanse, Duitse en Belgische galerieën. Mijn droom?" - Sander is ambitieus en droomt groots – "Dat mijn stillevens binnen een aantal jaren in galerieën in New York hangt!’ zegt hij breed glimlachend. Sander schildert stillevens met licht. Niets is wat het lijkt in de dromerige bloemen kunstwerken en stillevens van Sander.

 1. Bloemenschilderij Royal Freedom
  van Sander Van Laar

 1. Royal flowerbomb bloemen kunst
  van Sander Van Laar

 1. Royal Dutch Bloemstilleven
  van Sander Van Laar

 1. 2 luik foto schilderij van bloem stilleven

Stylist Rosanne over de werken van Sander van Laar: "We mogen Sander oprecht een Nieuwe Meester noemen. Klasse! De werken van Sander zijn trouwens ook perfect te combineren. Hierboven zie je twee van zijn werken bij een zeer tevreden klant aan de muur."

Meer werken van Sander zien? Bekijk alle werken van Sander van Laar.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails