Tux Interview

De wereld over met Tux Photography

Op reis in Nepal liep Christian Tuk, de fotograaf achter Tux Photography, per abuis het fotografievirus op. Iets waar hij nog niet eerder mee in aanraking was gekomen, maar wat hem wel een mooie start van een nieuwe passie heeft gebracht.

Een tiendaagse trekking door Nepal

Het begon allemaal zo’n acht jaar geleden in Nepal. Nee, eerder zelfs; in 2009, toen Christian begon te werken in een financiële functie bij een stichting in de gehandicaptenzorg. Hij had zijn opleiding in de financiële sector afgerond en koos er toen bewust voor om te gaan werken bij een zorginstelling. Christian vertelt: “Mensen helpen die hulp nodig hebben, heeft mij altijd aangesproken. Het had ook zomaar gekund dat ik maatschappelijk werker was geworden.”
En als je hard en enthousiast werkt, dan ben je toe aan vakantie. Zo ook Christian, want in 2011 maakte hij zijn lang gekoesterde reis naar Nepal. “Klopt,” begint hij. “Ik besloot het gelijk goed aan te pakken. De reis bestond onder andere uit een tiendaagse trekking door een waanzinnig mooi berggebied. Op dat moment fotografeerde ik nog niet, maar onbewust raakte ik wel onder de indruk van de fotografen in onze groep.” Eenmaal thuis van zijn reis, liet hij de foto’s die hij gemaakt had met zijn compact camera zien aan vrienden en familie. “Die waren enthousiast en ik merkte dat ik fotograferen best leuk vond.”

Een fijne klik

In 2012 maakte Christian een reis naar Marokko, en nog voordat hij vertrok had hij een instap spiegelreflexcamera gekocht. Tijdens deze reis raakte hij in contact met een oudere man, en om even in fotografie termen te blijven; ze hadden een fijne klik. “Hij begon allerlei dingen uit te leggen over fotografie en mijn camera en aan het einde van de reis zei hij dat ik er talent voor had en ik er wat mee moest gaan doen. In alle bescheidenheid dacht ik dat dit wel mee viel, maar onbewust startte hier het fotografie virus toen wel.”

Met als gevolg dat hij foto’s ging plaatsen op een fotocommunity. Op zijn foto’s kreeg hij allerlei opbouwende kritieken. “Omdat ik leergierig ben kon ik veel met deze kritieken en uitleg van andere fotografen. Vanaf dat moment ben ik niet meer gestopt met leren over fotografie. Maar ik geloof ook niet dat je als fotograaf, of als mens, ooit uitgeleerd bent.”

Passie voor avondfotografie

Het fascineerde Christian om te zien hoe mooi architectuur in de avond verlicht was. Daarom besloot hij in 2013 een workshop avondfotografie te volgen en hiermee ontstond zijn passie voor avondfotografie. “Die passie is er nog steeds,” zegt hij enthousiast. “Ik fotografeer graag landschappen en stadslandschappen in de avond, zowel in Nederland als ver daarbuiten. Reizen is ook mijn passie en het voelt voor mij heel fijn dat mensen deze passies waarderen. Bij iedere verkoop, hoe klein dan ook, ben ik nog steeds heel erg blij. Ook als ik met mensen praat over fotografie word ik automatisch blij. Foto’s geven mij een herinnering aan een mooie plek en ik vind het heerlijk om weg te dromen bij een mooie foto.”

Het belang van voorbereiding

Zoals een goede kok zijn soep proeft alvorens het serveren, zo checkt een goede fotograaf zijn foto’s altijd eerst in Photoshop. “Ik bewerk mijn foto’s in mijn eigen stijl en zorg er hiermee voor dat de fotobestanden tip top in orde zijn. Ik heb respect voor mensen die digital art mooi vinden, maar ik houd mijn foto’s liever waarheidsgetrouw. Persoonlijk houd ik niet van het creëren van een beeld in Photoshop dat niet overeenkomt met hoe bijvoorbeeld de skyline op dat moment werkelijk was.”

“Het belangrijkste onderdeel voor het maken van mijn foto’s is de voorbereiding. De prikkel voor het maken van een foto of een reis, is voor mij vaak het zien van een foto of een video van een mooie locatie. Én de wereld heeft enorm veel mooie plekken, dus heb ik een oneindige lijst aan plekken die graag wil zien en fotograferen. Als ik een keuze heb gemaakt voor een locatie, zoek ik uit hoe ik daar het beste kan komen, kijk ik naar foto’s en videobeelden van de locatie, zoek ik uit hoe laat de zon ondergaat of opkomt en hoeveel tijd het mij kost om op locatie te komen. Vaak ga ik overdag ook al even op onderzoek uit en maak ik proeffoto’s ter voorbereiding van het maken van de avondfoto’s. Ik vind het belangrijk om goed om me heen te kijken als ik op de locatie ben en een compositie te maken zoals ik het op dat moment zie. Wanneer ik de dag erna niet tevreden ben en het is mogelijk om terug te gaan, dan doe ik dat zeker. Gelukkig komt dat door de uitgebreide voorbereiding niet vaak voor.”

Hong Kong by Night – Quarry Bay Buildings

Het favoriete werk van Christian is Hong Kong by Night – Quarry Bay Buildings. We kijken toe hoe de maan nog net even zichtbaar is tussen de hoge wolkenkrabbers van Hong Kong. “Dit is een unieke plek en ik keek er enorm naar uit om hier foto’s te maken. Ook toen ik voor de eerste keer ging fotograferen in steden zoals New York en San Francisco kwamen er voor mij dromen uit. Evenals het moment dat ik het Noorderlicht in IJsland vastlegde. Ik kan echt uitkijken naar deze locaties en als ik eenmaal op zo’n locatie ben, dan ben ik echt zo ontzettend blij en dankbaar!

Nieuwsgierig naar meer? Klik hier om naar de shop van Tux Photography te gaan.

Uit de community