Elis Jumbotron beeldmakers

Op honeymoon met Ellis Peeters

In 2018 trouwde Ellis Peeters (32) met haar grote liefde. “Een maand later hebben we ons huis opgezegd en zijn we begonnen met onze never-ending honeymoon.” Vandaag de dag zijn Ellis en haar man nog steeds op reis. Deze blog neemt ons mee naar haar wereld.

  1. Ellis Peeters2

Over Ellis

OP never ending honeymoon MET haar man FOTOGRAFEERT in Senegal, Gambia, Guinnee-Bissau, Guinnee, Mali en meer WEBSITE ellisand.me INSTAGRAM @ellis_travels

Wie durft te dromen, ziet overal mogelijkheden

Meisjes dromen hun hele leven al van hun bruiloft en Ellis deed zo ongeveer het zelfde. “Als kind al droomde ik ervan om als huwelijksreis de hele wereld te gaan zien, maar ik dacht eigenlijk dat het nooit werkelijkheid zou worden. Wie durft te dromen, ziet overal mogelijkheden.” De vader van Ellis is fotograaf en eigenlijk had Ellis niet zo heel veel interesse in fotografie. Dat veranderde plots toen Ellis op negentienjarige leeftijd voor vrijwilligerswerk naar Kenia ging. “Ik mocht de reserve camera van mijn vader lenen en ik werd op slag verliefd op fotograferen. En op Afrika.”

Zonder plan, zonder route en zonder eindbestemming

Inmiddels zijn we jaren verder en is Ellis helemaal vergroeid met haar camera. Dat komt nu goed van pas. “We zijn zonder plan, zonder route en zonder eindbestemming vertrokken en onze ouders vertelden we dat ze niet op ons hoefden te wachten met het eten, want wanneer we terugkomen kunnen we ze niet vertellen.” begint Ellis. Wel hebben de twee een missie. “Mijn echtgenoot is schrijver en grafisch ontwerper. En met mij daarbij als fotograaf vormen we het perfecte team om goede doelen te helpen met storytelling,” legt Ellis uit. In Estland besloot het tweetal een simpele maar sterke boodschap naar buiten te brengen om mensen te vertellen over hun reis. “We gaan twaalf goede doelen helpen in twaalf maanden en in twaalf landen,” zegt Ellis. “Deze boodschap sloeg aan en binnen een week na onze oproep hadden we meer dan vijftig contacten over de gehele wereld. Na zes maanden Europa begon onze reis nu doelgericht in Afrika.”

Zes goede doelen

Het stel begon in Marokko en vanaf daar reisden ze verder naar Senegal, Gambia, Guinnee-Bissau, Guinnee, Mali en meer. Verspreid over die prachtige en bijzondere landen klopten ze aan bij zes goede doelen om ze te ondersteunen. “Maar dat verliep allemaal net even anders dan we gehoopt hadden. Een strakke planning en het Afrikaanse openbaar vervoer gaan niet heel goed samen en dat maakte de reis iets vermoeiender dan we hadden verwacht. Daarbij verloopt alles op het Afrikaanse continent rustiger en kregen we in de weken die we bij een goed doel doorbrachten minder voor elkaar dan we hoopten. Het werd ons duidelijk dat hoe krachtig ons doel ook was, dit niet vol te houden was. Dus we besloten om al onze goed bedoelde plannen los te laten en verder te gaan zoals we begonnen; zonder route, zonder plan en zonder eindbestemming. Maar wel met ogen open en een hart dat verlangt om anderen te helpen”

Het favoriete werk van Ellis

“Een van mijn favorieten is van een Gambiaanse vrouw uit een arm vissersdorpje aan zee. Toen ik daar liep met mijn camera reageerden mensen niet al te enthousiast en dan heb ik na een tijdje wel de neiging om mijn camera op te bergen want ik wil foto’s maken en niet mensen lastig vallen. Toen ik deze vrouw tegenkwam wist ik dat ik haar moest portretteren, dus dat heb ik haar gevraagd. Als ik dat niet had gedaan dan zou ik spijt gehad hebben.” Op de foto zien we een vrouw op leeftijd met een groene jurk en gewikkeld in een blauwe sjaal. Haar hippe, knalgele zonnebril met spiegelende glazen steekt af bij haar donkere huid. Het doet ons afvragen waarom zo’n vrouw, midden in een heel arm dorpje waar de straten nog van los zand zijn, zo’n felle bril draagt. En hoe komt ze eraan?! “Haar bril vertelde mij direct dat hoe je naar het leven kijkt, helemaal afhangt van welke bril je ‘s ochtends opzet. Deze oudere dame heeft haar hele leven gewoond in een van de armste landen op aarde. Zag zij haar omstandigheden niet zo grauw in als ik me voorstelden. Het maakte me dat ik mijzelf afvroeg: Met welke bril kijk ik naar het leven?” De dag nadat Ellis de foto maakte heeft ze het dorp afgezocht naar een winkel waar ze de foto kon laten printen zodat ze die aan haar kon geven. “En toen ze de foto uiteindelijk kreeg verscheen er een gigantische glimlach op haar gezicht. Ze stond op en liep door de straat om iedereen haar print te laten zien. Als we ooit gaan settelen dan wil ik deze foto zelf aan de muur hangen zodat het mij altijd zal blijven herinneren om zelf te kiezen welke bril ik op zet.”

Stylist Cynthia: “Het is gaaf om te zien dat Ellis en haar man ons via hun website up to date houden. Op die manier voelt het net alsof je er bij bent.”

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Ellis Peeters te gaan.

Bekijk meer beeldmaker interviews

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks