Header-yvettebaur

Op reis met Yvette Baur

Wat begon met een fotografiereis naar IJsland eindigde voor Yvette Baur in een nieuwe hobby die, zo kunnen we wel stellen, haar leven heeft verrijkt. Yvette is reislustig en legt met veel plezier de meest prachtige landschappen vast die ze graag deelt met een ieder die ernaar wil kijken.

“Zonsondergang is mijn favoriete tijdstip van de dag,” begint Yvette vol enthousiasme. Het thema zien we ook in veel van haar foto’s terug. “Als klein meisje was ik al een groot fan van het gouden uurtje. Ik vond het magisch hoe de lucht dan allemaal verschillende kleuren kreeg. Dit maakte ik altijd na in mijn tekeningen.”

Door vooral veel te doen is Yvette gekomen tot waar ze nu is. “In het begin heb ik vooral heel internet afgestruind naar de beste fotografietips. Toch heb ik het meeste geleerd door het gewoon te doen. Door veel te kijken naar wat er wel kan en wat niet, en welke lenzen goed werken en welke weersomstandigheden goed uit komen op een foto.”

Seljalandsfoss waterval in IJsland

Omdat Yvette tijdens haar reizen zich niet alleen met fotografie wilt bezig houden, “ik wil namelijk ook graag in het moment zelf aanwezig zijn,” plant ze haar fotomomenten niet volledig in maar gaat ze mee met de flow en ziet ze wel waar ze terecht komt. “En tja.. als ik dan op een berg sta met geweldig uitzicht, dan kan het zomaar zo zijn dat ik halsoverkop beslis om er op de zonsondergang te wachten. Ook al moet ik de weg terug maar in het donker maken.” Sommige foto’s plant Yvette als ze op reis is wèl van te voren in. Bij die foto’s heeft ze al een aantal dagen van te voren de weersvoorspelling in de gaten gehouden in de hoop dat er zich een buitenkansje voordoet. “Maar veel van mijn landschapsfoto’s zijn toevalstreffers; hier was ik echt toevallig net langsgekomen en zag ik er gelijk de schoonheid van in.”

Bogen in prachtig paleis in India (gezien bij vtwonen)

Het is voor Yvette niet geheel nodig om naar het buitenland te vliegen voor een mooi kiekje. Toen ze de Hollandse Konikspaarden wilde fotograferen, heeft ze besloten om dit goed voorbereid te doen. Van te voren ging ze naar de locatie waar ze zich bevinden en bestudeerde ze het gedrag van deze edele dieren. “Ik keek dan naar waar de paarden zouden lopen en hoe de zon er zou vallen en op welk tijdstip ze aan het riviertje zouden drinken. “Ik ben erg dankbaar dat er ook zulke prachtige locaties zó dicht bij huis zijn.”

Bogen in prachtig paleis in India (gezien bij vtwonen)

Zelf omschrijft ze haar stijl als ietwat donker maar tegelijkertijd ook vol kleur. “Dus een mix van kleurrijk en moody. Ik laat mij vooral inspireren door wat ik zie. Eigenlijk ben ik sowieso wel iemand die leeft in het moment en geniet van van alles. Zowel de kleine dingen als de grote dingen, want een fotografiereis is denk ik wel een groot ding waar je van kunt genieten.”

Kat in fort in India | Pastel kleuren | reis fotografie | print

Als Yvette met een volle SD-kaart tevreden huiswaarts keert, dan is het tijd voor de nabewerking. Ze maakt eerst een selectie van al haar beste foto’s en daarna bewerkt ze die om er op die manier haar stempel op te drukken. “Dan zet ik de kleuren wat aan zodat ze *moody* en *kleurrijk* worden. Echt helemaal mijn stijl.” Uiteindelijk is Yvette pas tevreden als als het eindresulaat haar exact het gevoel geeft als het moment dat ze zich op locatie bevond. “Dat vind ik ook zo tof aan deze landschapsfoto’s. Voor mij is het de perfecte herinnering aan de prachtige reizen die ik heb gemaakt. Die herinnering wil ik ook aan de kijker geven, in de hoop dat de sfeer op de foto ze weer terug brengt bij hun eigen herinneringen die ze aan het land hebben.”

Prachtig uitzicht tijdens een luchtballonvaart in Laos

Als favoriete foto noemt Yvette *Prachtig uitzicht tijdens een ballonvaart in Laos*. “Het was voor mij de eerste keer dat ik in een luchtballon zat. Die ervaring alleen al was magisch. En buiten dat was het uitzicht waanzinnig mooi. Doordat de zon langzaamaan opkwam ontstond er een prachtige gloed over de rivier en de bergen op de achtergrond. Ik weet nog dat ik alleen maar dacht: dit *moet* ik vastleggen want ik wil dit echt nooit meer vergeten!”

Stylist Lianne over de werken van Yvette Baur: "Kies voor een print op behang en ga voor resultaat van formaat!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Yvette Baur!

Uit de community