Norabland Jumbotron beeldmakers

Op vakantie naar Nora Bland

Ver weg in Servië woont onze beeldmaker Nora Bland. Zij verdeelt haar werkend leven in twee seizoenen. Namelijk het winterseizoen waarin ze de meest prachtige kunstwerken maakt, en het zomerseizoen waarin ze zich met iets heel anders bezig houdt.

Toeristen en kunstwerken

Nora woont om precies te zijn in Bajina Basta, een plaats in West-Servië en dat is aan de rand van het Nationaal Park Tara. Dit is een prachtlocatie om te bezoeken natuurlijk, dus reden genoeg voor Nora en haar man om hier een hostel te runnen. “In de zomermaanden ben ik hier volop mee bezig,” begint Nora. “Dit is het hoogseizoen. Je kunt van hieruit mooie wandelingen maken, lekker zwemmen en nog veel meer leuke activiteiten ondernemen.” Wanneer alle toeristen huiswaarts keren, richt Nora haar werkzaamheden op het maken van kunstwerken. Veel hiervan hangen ook in het hostel.

Knip- en plakwerk

Als klein meisje was Nora al creatief bezig. Ze schilderde graag en maakte haar poppen zelf van papier. “Ik maakte er ook kleertjes voor in elke stijl; van gala tot casual en van strand- tot skikleding,” zegt ze. Uiteindelijk kiest ze ervoor om een opleiding te volgen aan de Faculteit voor Schone Kunsten in Belgrado. Nadat ze deze opleiding succesvol doorlopen heeft, is ze gaan schilderen. Het knip- en plakwerk dat ze deed tijdens haar jeugd is daarbij langzaamaan teruggekomen in haar huidige werken. “Ik ging wat experimenteren met verschillende materialen om zo wat collages te ontdekken.”

Oude brieven, vintage ephemera en textielen

Voor de collages gebruikt Nora materialen als onder andere oude brieven, vintage ephemera en textielen. “Ik vind het ook leuk om langs kringloopwinkels te gaan want dit kan me een heleboel fascinerende ideeën opleveren.” En met die ideeën gaat Nora aan de slag. Zo maakt ze een kunstwerk uit vele lagen met een leuke mix van verschillende texturen. “Dit handwerk voelt dan ook echt nostalgisch aan,” zegt ze. “Elke laag is belangrijk voor het eindresultaat. Ook de lagen die nauwelijks zichtbaar zijn; ze zijn allemaal even belangrijk. Soms heb ik een overduidelijk idee van hetgeen ik wil gaan maken en soms kost het me wat meer tijd om een idee uit te werken. Dit is een constant spel van evolueren en weer nieuwe dingen ontdekken om nog betere kunst te maken. Het is altijd weer spannend hoe de losse onderdelen in het kunstwerk uiteindelijk samengebracht worden tot één geheel.”

Vrouwelijk schoon

In de werken van Nora zien we veel vrouwelijk schoon en dat heeft misschien wel een onderliggende reden. “Het dorp waar ik geboren ben is erg klein en er was weinig werkgelegenheid. Dus de meeste mannen vertrokken naar de grotere steden terwijl de vrouwen alleen achterbleven. Ik groeide op omringd door veel vrouwen in de buurt.” Nora houdt van geschiedenis en dan vooral de geschiedenis van de vrouw in de tijdsperiode variërend van de jaren twintig tot de jaren zestig van de vorige eeuw. “Mijn werk wordt vaak gemaakt vanuit emoties, plaatsen, herinneringen en mensen die zowel echt als denkbeeldig zijn. Sommige kopers van mijn werken herkennen de emoties en vertellen mij mooie verhalen over de verbanden die zij zelf hebben gelegd toen ze het schilderij zagen. Dat zijn mooie en soms ook echt ontroerende verhalen.”

Benieuwd naar meer? Bekijk hier de shop van Nora Bland.

Bekijk meer beeldmaker interviews

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails