Header-albertdross

Sterren kijken met Albert Dros

Onder de beroepsfotografen is de vierendertig jarige Albert Dros bekender dan onder zijn eigen dorpsgenoten. Albert mag onder andere National Geographic en Lonely Planet als zijn vaste klanten beschouwen en terecht! De foto’s van Albert zijn werkelijk een droom om waar te zijn.

Alberts stijl

Alberts omschrijft zijn stijl als kleurrijk en dromerig. “Het is mijn intentie om mensen net iets langer naar mijn foto’s te laten kijken. Eigenlijk wil ik altijd een soort *wauw*-effect creëren.” Inspiratie haalt hij uit diverse bronnen, maar ook vaak genoeg ontstaat een goede foto voor Albert gewoon spontaan als hij om zich heen kijkt. “Ik plan vaak foto’s met de zon, maan, melkweg of de sterren. Dan zie ik overal mogelijkheden om mij heen. Bomen, torens, kerkjes, you name it! In mijn hoofd heb ik al helemaal voor me hoe het eindresultaat moet worden. In mijn fotografie is nabewerking belangrijk. De camera kan het beeld dat ik voor ogen heb, soms niet in een foto vastleggen. Daarom moet ik wel eens meerdere foto’s maken en deze samenvoegen in het nabewerkingsproces.

Beleef de foto

Ooit werkte Albert in Hilversum voor televisie, maar dat heeft hij verruild voor zijn grote passie voor fotografie. Dat begon zo’n acht jaar geleden toen hij in Hong Kong woonde. “Die stad is geweldig en heeft fantastische invloeden,” begint Albert. “Ik nam mijn camera overal mee naartoe. Hong Kong heeft alles; prachtige stadsgezichten, architectuur en geweldige landschappen er omheen.” Voor Albert is het belangrijk dat de kijker de foto beleeft zoals Albert dat deed toen hij de foto maakte. “Ik ben tevreden als de foto voldoening geeft en als ik op een bepaalde manier de foto kan herbeleven. Maar als een ander naar mijn foto kijkt en een beetje kan voelen hoe het moment dat ik de foto nam was, als dat lukt, dan ben ik tevreden.”

Alberts prestaties

Inmiddels worden de foto’s van Albert ook gebruikt door de overheid van het land zelf. Bijvoorbeeld op de website waar je een visum voor Kyrgyzstan kunt aanvragen en op de websites van de grotere hotels in de hoofdstad Bishkek. Tijdens de corona lockdown heeft Albert niet stilgezeten. “Ik heb een paar weken geleden net mijn compleet nieuwe cursus uitgebracht.” Mocht je interesse hebben in Albert’s nabewerking: hij heeft niet stil gezeten de afgelopen maanden en recent een cursus uitgebracht waarin hij al zijn technieken laat zien, te zien op www.edityourlandscapes.com (de cursus is in het Engels).

Stylist Lianne over de werken van Albert Dros: "Kies de foto’s van Albert op een glad, strak materiaal zodat ze net zo goed over komen als hoe Albert het beleefd heeft."

Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Albert Dros!

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks