merijntj

The blue hour van Donker Utrecht

Nu de dagen korter zijn en de nachten langer, trekken we allemaal massaal naar binnen. Lekker warm thuis is immers beter dan buiten in de kou. Het moment dat de zon onder gaat is voor Merijn van der Vliet, de fotograaf achter Donker Utrecht, het moment om de camera te pakken en eropuit te gaan.

Over Merijn

Merijn is geboren en getogen in Utrecht en zijn liefde voor deze stad en zijn liefde voor de camera brachten hem op het briljante idee om deze samen te brengen onder de naam Donker Utrecht. “Het Donker slaat op de schemering waar ik zo van houd,” begint Merijn. “In de schemering veranderen plekken van mooi naar fantastisch mooi en dat is hetgeen wat ik wil laten zien met mijn werken.”

"Utrecht is fantastisch"

In zijn ogen ontstaat een sprankeling als hij begint te vertellen over Utrecht. Merijn begint vol overtuiging: “Utrecht is gewoon een fantastische stad. Het heeft een karakteristiek oud centrum met prachtige grachten en de Domtoren als het middelpunt en symbool van de stad. Maar ook verder weg vind je prachtige oude architectuur, bijvoorbeeld in de vorm van watertorens en molens. Daarnaast is Utrecht volop in ontwikkeling. Binnen een paar jaar is er een heel nieuw stationsgebied uit de grond gestampt, met iconische plekken als het nieuwe station, het Stadskantoor en TivoliVredenburg.

"Het perfecte plaatje"

Veel tijd om te fotograferen is er niet, want the blue hour duurt slechts vijftien minuten. Het moment waarop alles klopt en haast perfect oogt, is ook zo weer voorbij. En dat vindt Merijn een mooie uitdaging. “De vluchtigheid maakt de foto alleen maar specialer.” Daarom gaat hij goed voorbereid op pad met twee potentiële droomlocaties voor het perfecte plaatje. “Die locaties liggen dan bij elkaar in de buurt, meestal heb ik een favoriet, maar die beoogde plek kan afvallen doordat er bijvoorbeeld net een gebouw in de steigers staat of een lelijk bestelbusje in de weg staat. Dan kies ik voor optie twee.”

Stylist Lianne over de werken van Donker Utrecht: "Wat een gezellige stad heeft hij neergezet in deze fotoserie. Leuk idee voor een weekendje weg."

Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Donker Utrecht!

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails