Interview Ine Tresoor

Vrolijke surrealistische creaties

Als je een leuke afbeelding zoekt waar je nou echt blij van wordt, dan zou je eens kunnen kijken naar de surrealistische werken van Ine Tresoor. Haar vrolijke creaties brengen een lach op je gezicht.

Ober...!

Surrealisme is een kunstvorm waarin samenstellingen van onderwerpen te zien zijn die helemaal niet kunnen kloppen. Zoals het werk Ober van Ine. De kans dat je een nijlpaard in je tomatensoep tegenkomt is misschien wel net zo groot als de kans dat Donald Trump je buurman wordt. En dat maakt surrealistische werken juist zo leuk. Ine Tresoor is een beeldmaker die precies weet hoe de vork in de steel zit en zoekt altijd de foutjes in de realiteit op om er vervolgens een heerlijke plaat van te maken.

Charge of the Kitchen Brigade

Op 15-jarige leeftijd zat Ine op de Detailhandelschool en maakte ze kennis met diverse illustratietechnieken. “En in de jaren ‘80 ging ik in Eindhoven naar het CKE waar ik een serie opleidingen volgde zoals tekenen, olieverf, beeldhouwen en meer,” begint Ine. Maar toen ze de airbrush ontdekte, was ze om en ging ze volledig voor deze techniek. “Airbrush is een zeer arbeidsintensieve techniek waarbij inkt of verf letterlijk op het doek wordt gespoten,” voegt ze eraan toe.

In het jaar 2004 kocht Ine een computer om zo het het arbeidsintensieve voorwerk van haar airbrush-schilderijen iets makkelijker en sneller te maken. Maar ja, als je eenmaal de voordelen van een computer ontdekt, dan ben je snel om. Zo ook Ine: “ik ontdekte dat er in de digitale wereld echt oneindig veel mogelijkheden waren!” Dus was zij niet meer weg te slaan van haar computer. “Maar,” zegt ze, “Ik ben wel trouw gebleven aan mijn stijl en humor, zoals kenmerkend aan mijn airbrush schilderijen.”

De Gouden Appels in de tuin van de Hesperiden

Het maken van een surrealistisch werk begint voor Ine bij een idee. Meestal ontstaan door iets actueels in het nieuws of door iets wat in haar omgeving is voorgevallen. “Ook laat ik mij qua stijl nog wel eens inspireren door Dali, Magritte en Willink. Bij het maken van een airbrush werk is het proces iets ingewikkelder dan bij een digitaal werk. Ine legt uit: “Dit komt door het voorschetsen, snijden van de film en maskers, en dan ga ik spuiten op een speciaal papier en als laatst komt de afwerking. De afwerking bestaat uit het verwerken van de details in een airbrush schilderij, niet van het vernissen zoals bij een olieverf schilderij.
Dit is een geweldig maar tijdrovend proces en in Photoshop gaat het allemaal net even iets sneller. Meestal gebruik ik dan mijn eigen foto’s die ik bewerk.”

Luchtfietserij

“Mijn favoriete beeld? Dat is Luchtfietserij!” zegt Ine met een sprankeling in haar ogen. We zien een vogelskelet met een handige heuptas die voor de zekerheid maar even een veiligheidshelm heeft opgezet voor de overvliegende zeppelins. Deze vogel wil zich aansluiten bij de zeppelins maar is met zijn karige balonnentrosje gestrand op de rotsen.”
“Op een dag las ik in de krant verschillende artikelen die er allemaal op neer kwamen dat er een aantal plannen uit de doeken werden gedaan in de politiek voor wat betreft stedenbouw en cultuur. Ik heb er later eigenlijk nooit meer wat over gelezen, maar dit was wel de inspiratiebron voor het maken van dit werk.”

Stylist Lianne over de werken van Ine Tresoor: "Geweldig, ik hou hiervan!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Ine Tresoor!

Uit de community

Uit de community

Fotograaf Ron over natuurrijkdom

Zichtbaar maken wat onzichtbaar is

Uit de community

De Texelse taferelen van Justin

De fotograaf op Texel

Uit de community

De inspiratievibraties van Suzanne

Suzanne en haar creatieve brein

Uit de community

De Landschapsfotografie van Jos

Jos Pannekoek en zijn liefde voor fotograferen

Uit de community

De fotografie reis van Gerard

Het resultaat na vele uren in doka's

Uit de community

De oneindige zoektocht van Lex

Op zoek naar het "perfecte plaatje"

Uit de community

De digitale schilderijen van Arjen

Een ware passie

Uit de community

De natuuravonturen van Arnoud

Ontdek zijn fotovirus

Uit de community

De werken van Artstudio1622

Opgroeien in het atelier van haar moeder

Uit de community

De illustraties van Gilmar

Spontaan zin in tekenen

Uit de community

De foto’s van Dave

Arnhem vastgelegd op unieke wijze

Uit de community

De landschappen van Ellen

Bijzondere creaties om van te genieten

Uit de community

De portretten van Anja

Het roer om

Uit de community

Schilderen met Nop

Een lekker bezig bijtje