Beeldmaker 1

Uploadeisen

Beeldkwaliteit, technische eisen en handige checklists

In je shop upload je digitale bestanden. Deze digitale bestanden worden gebruikt, zodat we de reproducties kunnen maken, precies naar wens van de koper. Het is daarom erg belangrijk dat ze van de hoogste kwaliteit zijn. Jouw werk kan namelijk worden verkocht als een kleine fotoprint, maar ook als wandvullend behang. Op deze pagina vind je alle uploadeisen, checklists en tips over het uploaden van de juiste werken bij Werk aan de Muur.

Uploadeisen in een notendop

Beeldkwaliteit Technische eisen

  1. Klant Verbaasd

Beeldkwaliteit

In je account upload je digitale bestanden. Deze digitale bestanden worden gebruikt om het werk dat jouw klant bestelt te printen. Wij bieden enkel reproducties aan. Het is dus van groot belang dat deze in de allerhoogste kwaliteit zijn. De reden hiervoor is dat jouw werk zowel als klein formaat fotoprint, of wandvullend als behang te koop is.

Maken

Bewerken

Exporteren

Veelgestelde vragen over beeldkwaliteit

Eén van onze eisen is dat de resolutie van de foto minimaal 12 MP (megapixels) is. Een andere eis is dat de kortste zijde groter is dan 2500 pixels.

Als je het aantal pixels van de kortste zijde en van de langste zijde met elkaar vermenigvuldigt, dan moet je boven de 12.000.000 pixels (12 megapixels) uitkomen. Heb je een foto van bijvoorbeeld 4000x3000 pixels, dan kom je op een resolutie van 12 MP. Wanneer je foto dus nog steeds boven de 12 MP uitkomt, kun je deze uploaden in je shop.

Ga je foto niet kunstmatig verkleinen of vergroten door bv het aantal pixels aan te passen. Mocht je werk op een groot formaat verkocht worden, dan hebben wij zelf geschikte plugins in Photoshop om te vergroten.

Het type sensor moet boven 'Four Thirds' uitkomen:

We hebben zorgvuldig gekeken naar verschillende factoren en hierbij gekozen om een minimum sensorgrootte vanaf Four Thirds te hanteren. Daaronder is de hoeveelheid ruis en gebrek aan detail vaak gewoon te groot.
Bij het stellen van een grens zal er altijd een geval zijn dat er net wel of juist net niet binnen valt. Dat is vervelend, maar ook een weloverwogen afweging die we hebben gemaakt. Het zou niet te doen zijn om honderden beelden per dag handmatig te controleren, en op de lange termijn zijn we er van overtuigd dat de huidige opzet de kwaliteit van het hele platform ten goede komt.

Zorg er altijd voor dat je jouw camera juist instelt en kiest voor de RAW setting. Een RAW foto zorgt ervoor dat wanneer je met jouw foto aan de slag gaat in het nabewerken je meer "ruimte" hebt voor bewerkingen. Daarnaast weet je zeker dat je altijd in de hoogst mogelijk resolutie foto's maakt.

Meer over het verschil tussen RAW en JPG lees je bij VinkAcademy.

Bij het maken van je foto is het van belang dat je goed scherp stelt op het onderwerp dat je wilt afbeelden. Je kunt op vele manieren scherpstellen en ook bij iedere camera zijn er verschillende ondersteunende opties hierin. Automatisch of op de hand instellen? Kies zelf welke manier hierin het prettigste werkt.

Er zijn vele fotografie stijlen waarbij ieder ook een bepaalde manier van scherpstellen heeft. Het gaat erom dat jij bepaalt welk punt in je foto de focus heeft. Zorg wel dat er in elk geval één punt/onderwerp scherp is.

Door de wand-vullende materialen die wij aanbieden, kan het dus voorkomen dat jouw foto op een groot formaat bij iemand thuis komt te hangen. Je wilt dan wel het onderwerp goed van de muur afspringt!

Het is niet toegestaan werken te uploaden die:

  • Inbreuk maken op de auteursrechten, intellectuele eigendomsrechten, portretrecht of andere publicatie- of privacyrechten van derden;
  • Pornografische, beledigende of anderszins onwettige of immorele inhoud bevatten.
  • Onwettige of gewelddadige handelingen bevatten;
  • Wreedheden of geweld tegenover dieren bevatten;
  • Aanzetten tot frauduleuze handelingen of aanleiding geven tot misleidende advertenties of oneerlijke concurrentie; of
  • Inbreuk maken op de wet, statuten of regelgeving.

Wat betreft vrij artistiek werk kun je bij ons alle kanten uit. Subtiel en erotisch naakt is toegestaan tot een bepaalde grens. Lees hiervoor verder bij het punt wat er niet is toegestaan om te uploaden.

Als je werken binnen het thema 'naakt' gaat uploaden, is het belangrijk om hierin tags mee te nemen als 'naakt' 'erotisch' etc. Dit is namelijk van belang, omdat wij op sommige platformen waar wij adverteren (zoals Facebook en Google), dit soort soort beelden niet terug mogen laten komen. Deze worden gefilterd op basis van de tags, zodat het elkaar niet kruist.

Stel jezelf steeds de volgende vragen bij het uploaden van je werk:

  1. Is dit werk geschikt als kunst voor aan de muur? Kortom, blijf wel beschaafd.
  2. Zouden klanten bereid zijn om dit werk te kopen? Voorbeeld: Misschien heb jij een erg mooie herinnering aan een bepaalde vakantiefoto, maar wees kritisch en vraag jezelf af of anderen bereid zijn ook die foto te kopen en aan de muur te hangen.
  3. Schend je geen rechten met dit werk? Lees meer over de rechten van anderen.
  4. Is mijn afbeelding origineel genoeg? We raden je aan om even naar de collecties te kijken waar jouw werk in past. Stel je hebt een foto van de Domtoren in Utrecht gemaakt, maar er is al een collectie met 100 foto’s van de Domtoren, vraag je jezelf dan af of het zin heeft jouw werk te uploaden.

Kortom, kijk zelf ook kritisch naar je werken. Verplaats je even in de koper en vergroot de kans op verkoop.

Hierbij merken we dat donkere foto's commercieel minder interessant zijn en dat wanneer het geheel frisser is, dit waarschijnlijk sneller aanspreekt.

In je account upload je digitale bestanden. Deze digitale bestanden worden gebruikt om het werk dat de klant bestelt te printen. Het is dus van groot belang dat deze in de allerhoogste kwaliteit zijn. De reden hiervoor is dat jouw werk zowel als klein formaat fotoprint, of wandvullend als behang te koop is.

Een digitaal bestand dient minimaal te voldoen aan de volgende specificaties:

  • TIFF (met ZIP compressie) of JPEG (in maximale kwaliteit) bestand.
  • Fotografeer met een systeemcamera of spiegelreflex met minimaal een micro 4/3 sensor.
  • Kleurprofiel: Adobe RGB (of sRGB).
  • Resolutie: minimaal 12 megapixel (en korte zijde groter dan 2500 pixels).
  • Bestanden tot 150 mb kunnen worden geüpload.
  • Bij voorkeur werken met een standaard verhouding (1:1, 2:1, 3:2, 4:3, etc).
  • Geen randen (witranden, of sierranden).
  • Voeg geen bedrijfsnaam, copyright melding, of logo’s toe (een handtekening in een schilderij is overigens wel toegestaan).
  • Exporteer in Photoshop of Lightroom het bestand inclusief kleurprofiel.
  • Zorg voor een unieke foto. Upload niet dezelfde foto in 5 verschillende variaties, denk aan zowel zwart/wit als kleur. Kies zelf je voorkeur. We willen ons assortiment zo aantrekkelijk mogelijk presenteren aan de klant, en niet alles dubbel.

Het is dus van groot belang dat jouw digitale bestanden van de allerhoogste kwaliteit zijn. Hoe je daarvoor kan zorgen, en waar je op moet letten, is afhankelijk van het soort werk dat je aanbiedt. Zijn je originele werken niet digitaal (denk aan schilderijen, graffiti, tekeningen en meer), dan moet je deze digitaliseren. We maken onderscheid tussen:

  • Foto's
  • (Niet-digitale) gemaakte schilderijen en tekeningen
  • Illustraties en overige digitale bestanden

Hiermee bedoelen we een bedrijfsnaam, copyright melding, logo, handtekening en/of watermerk. Bij ons is het niet toegestaan om dit te verwerken in de foto zelf.

Het printen van het logo van de beeldmaker op de voorkant kiezen we bewust niet, omdat we merken dat onze klanten dat gewoonweg niet willen. Bij een schilderij of bij digital art zien we dat overigens anders. Daar is een handtekening vaak onderdeel van het werk en vinden we het geen probleem.

Wil je de compositie van je foto achteraf aanpassen, snijd (crop) je foto dan in vaste verhoudingen (1:1, 2:1, 3:2, 4:3, etc.). Let er op dat je aan de minimale resolutie eis blijft voldoen!

Ruis kun je zien als een korrel die over de gehele foto terug te zien is. Dit ontstaat met een (te) hoge ISO en ook met bepaalde bewerkingen.

Onze ervaring leert dat kopers vaak een werk zonder ruis aan de muur willen hebben. Ruis zorgt vaak voor een drukkere afbeelding, wat vaak ongewenst is.

De klant ziet natuurlijk een veel kleinere afbeelding op de website, en ondanks dat er een zoomfunctie beschikbaar is, is een flinke korrel vaak alsnog niet zichtbaar. Wanneer een klant je werk als behang of ander flink formaat zou willen bestellen, is de verwachting dat het om een hetzelfde beeld gaat dat gelijk is aan de website. Bij een vergroting wordt de ruis namelijk een stuk opvallender.

Controleer na het importeren van je foto's in je RAW converter als eerste de ruis en verwijder deze wanneer aanwezig.

Chromatische aberratie herken je aan groene, paarse of roze randjes rondom objecten in je foto. Deze zijn eenvoudig te verwijderen in de nabewerking. Lees meer over chromatische aberratie, en het verwijderen ervan.

Houd je histogram in de gaten, niet alleen tijdens het fotograferen, maar ook tijdens het bewerken, zodat je een werk hebt dat niet onder- of overbelicht is. Meer inhoudelijke informatie over hoe je een histogram leest, vind je bij Vink Academy.

Een witte (of een andere gekleurde) rand is niet toegestaan op ons platform, omdat niet alle materialen hiervoor geschikt zijn. Denk hierbij aan witranden, sierranden of lijsten. Om verwarring te voorkomen hebben we besloten randen niet toe te staan.

Op onze website geldt als het ware het principe van 'what you see is what you get' principe. De klant kan er dus vanuit gaan dat het werk zoals ze het op het scherm zien onder normale omstandigheden, zo goed mogelijk overeen moet komen met de afdruk.

Wij werken met gekalibreerde schermen om zo goed mogelijk de originele kleuren van het werk te evenaren. Elk materiaal is verschillend en wij leveren jouw werk dus ook verschillend aan bij onze producenten.
Als beeldmaker hoef je hier geen rekening mee te houden. Wij zorgen ervoor dat dit op de juiste manier gebeurd.

Voor het correct hanteren van de kleuren, is het belangrijk dat je ICC-kleurenprofiel aan je werken hangt. Als er geen kleurenprofiel in het werk zit, dan moeten wij een keuze maken welke kleuren we toepassen. Zonder profiel gaat de printer aannames doen, en weet je dus niet 100% zeker of de kleuren wel zo uitkomen zoals jij ze bedoeld hebt.

Bij de export in Photoshop of Lightroom kun je het kleurprofiel aanvinken, zodat het te vinden is bij je fotobestand. Kies hierbij voor sRBG of Adobe RGB.

Het ICC-kleurenprofiel is een hint wat ons uploadsysteem heeft gespot bij je werk.

Als er geen kleurenprofiel in het werk zit, dan moeten wij een keuze maken welke kleuren we toepassen. Zonder profiel gaat de printer aannames doen, en weet je dus niet 100% zeker of de kleuren wel zo uitkomen zoals jij ze hebt bedoeld.

Bij de export in Photoshop of Lightroom kun je het kleurenprofiel aanvinken, zodat het te vinden is bij je fotobestand. Kies hierbij voor sRBG of Adobe RGB.

Houd bij het exporteren van de foto’s de bestandsgrootte aan zoals hij is, en verklein je foto niet. Wat ook zeer belangrijk is, is dat je je foto’s niet vergroot. Bij het vergroten van de foto gaat de kwaliteit hard achteruit!

Mocht je werk op een groot formaat verkocht worden, dan hebben wij zelf geschikte plugins in Photoshop om het werk te vergroten.

Komt je foto niet boven de 12 megapixels uit? Ga dan terug naar je originele bestand om te checken of deze boven de 12 MP uitkomt, zodat je eventueel een andere uitsnede kunt maken.

DPI (of beter PPI) hoef je niet in te stellen want het is geen waarde. Het gaat vooral om het aantal pixels.

DPI zegt alleen iets met de afmetingen in centimeters erbij. Een bestand kan wel 300 DPI zijn maar slechts 2 bij 3 centimeter; dan is het, in aantal pixels uitgedrukt, toch een heel klein bestand dat je hooguit op postzegelformaat kunt afdrukken.

Ja, dit is mogelijk, mocht het om een .TIFF gaan waarvan de grootte over de 200 MB gaat, zou je deze kunnen omzetten naar een .JPG. Het bestand komt dan aanzienlijk lager uit in MB's. Belangrijk is wel bij het 'opslaan als', de kwaliteit op maximaal staat.

Zorg voor een unieke foto. Upload niet dezelfde foto in 5 verschillende variaties, denk aan zowel zwart/wit als kleur. Kies zelf je voorkeur. We willen ons assortiment zo aantrekkelijk mogelijk presenteren aan de klant, en niet alles dubbel. Wil de klant toch graag een andere variant, dan kunnen ze dit eenvoudig bij de bestelling aangeven.

Zorg ervoor dat je altijd de originele bestanden bewaart! In het geval van foto’s is dat het RAW bestand met eventuele bijbehorende bewerkingen en voor digitaal beeld het originele vector bestand. Het gebeurt wel eens dat klanten om een speciale nabewerking vragen die we dan in overleg met jou als beeldmaker graag willen uitvoeren. Voor het beste resultaat moet zo’n bewerking uiteraard op het origineel worden uitgevoerd. Het kan ook zijn dat je zelf op een later moment bedenkt dat een foto toch iets lichter of donkerder moet zijn. Ook dan is het belangrijk dat deze wijziging vanuit het origineel wordt gedaan, en niet vanuit een al geëxporteerd .JPG bestand.

Stel jezelf steeds de volgende vragen bij het uploaden van je werk:

  1. Is dit werk geschikt als kunst voor aan de muur? Kortom, blijf wel beschaafd.
  2. Zouden klanten bereid zijn om dit werk te kopen? Voorbeeld: Misschien heb jij een erg mooie herinnering aan een bepaalde vakantiefoto, maar wees kritisch en vraag jezelf af of anderen bereid zijn ook die foto te kopen en aan de muur te hangen.
  3. Schend je geen rechten met dit werk? Lees meer over de rechten van anderen.
  4. Is mijn afbeelding origineel genoeg? We raden je aan om even naar de collecties te kijken waar jouw werk in past. Stel je hebt een foto van de Domtoren in Utrecht gemaakt, maar er is al een collectie met 100 foto’s van de Domtoren, vraag je jezelf dan af of het zin heeft jouw werk te uploaden.

Kortom, kijk zelf ook kritisch naar je werken. Verplaats je even in de koper en vergroot de kans op verkoop.

Ja en nee.

Tijdens het uploaden controleert het uploadsysteem automatisch:

  • Of je camera voldoet aan de technische eisen

Werken die gemaakt zijn met een camera die niet voldoet aan de eisen, worden niet in je shop geplaatst. In een rode balk wordt hierop gewezen. De kleur rood van de feedback geeft aan dat het niet zichtbaar is op het platform.

Tijdens het uploaden geven we automatisch feedback met hints over:

  • Of het werk geen hoge ISO heeft en herinneren we je eraan of het werk vrij van ruis is.
  • Of de sluitertijd niet te lang is voor de gekozen focal length (zoom).
  • Of het werk een kleurprofiel bevat. Exporteer in Photoshop of Lightroom het bestand dus inclusief kleurprofiel.

We geven hints en kunnen dit niet automatisch controleren op kwaliteit. De hints worden gegeven in een gele balk. Hierbij gaat het dus om hints, zodat je je werken nog eens kunt checken.

We maken een uitzondering bij privé-werken, omdat dit in opdracht is en de klant vaak al op de hoogte is van de kenmerken van de foto.

Nee, helaas niet. We controleren bij het uploaden enkel of je camera voldoet aan de eisen.

We kunnen tijdens het uploaden niet controleren of:

  • Het werk scherp is;
  • Er geen ruis in zit;
  • Of er geen sensorvlekken in het werk zitten;
  • Of de bewerking niet extreem is, waardoor bepaalde details dichtlopen;
  • Of de foto niet bewogen is;
  • Of je geen rechten schendt.

Dit zijn zaken waar jij zelf tijdens het bewerken van je werken zeer secuur op moet letten!

Deze werken kun je helaas niet in je profiel/ shop aanbieden. Hoe mooi het werk ook is, dan is dat helaas het gevolg. Bied je alsnog het werk aan, dan kan het voorkomen dat iemand het werk koopt en wanneer blijkt het niet te voldoen aan onze eisen, dan moeten de klant teleurstellen. En dat wil natuurlijk niemand!

Check de kwaliteit op 100%

Na elke stap in je bewerking zoom je in op 100% en bekijk je wat het effect is op de bewerking. Sommige bewerkingen kunnen veel ruis of verlies van details tot gevolg hebben. Het is dus van belang om in je systeem te krijgen om even in te zoomen op 100% en details van je foto goed in de gaten te houden.

  1. Upload Eisen Met Stappen V2

Technische eisen

Naast de beeldkwaliteit hebben wij een aantal technische eisen waaraan je bestand zal moeten voldoen. Deze eisen worden in ons uploadsysteem herkent en hier ontvang je ook feedback op bij het uploaden.

Elk platform heeft haar eigen eisen, de eisen die wij stellen doen wij op basis van onze eigen ervaringen over de afgelopen jaren heen. Wij beloven jouw klanten een hoge kwaliteit van prints op ieder formaat. Dit geldt ook voor de grote formaten. Het is voor ons dan ook het belangrijkste dat iedereen blij kan worden van een (groot) Werk aan de Muur!

Het is dus van groot belang dat jouw digitale bestanden van de allerhoogste kwaliteit zijn. Zijn jouw originelen niet digitaal gemaakt (denk aan schilderijen, graffiti, tekeningen en meer), dan moet je deze digitaliseren.

Een digitaal bestand dient minimaal te voldoen aan de volgende specificaties:

  • Fotografeer met een systeemcamera of spiegelreflex met minimaal een micro 4/3 sensor.
  • Resolutie: minimaal 12 megapixel (en korte zijde groter dan 2500 pixels).
  • Bestanden tot 400 MB kunnen worden geüpload.
  • TIFF (met ZIP compressie) of JPEG (in maximale kwaliteit) bestand.

Daarnaast zijn de volgende zaken ook van belang:

  • Bij voorkeur werken met een standaard verhouding (1:1, 2:1, 3:2, 4:3, etc).
  • Geen randen (witranden, of sierranden).
  • Voeg geen bedrijfsnaam, copyright melding, of logo’s toe (een handtekening in een schilderij is overigens wel toegestaan).
  • Exporteer in Photoshop of Lightroom het bestand inclusief kleurprofiel: Adobe RGB (of sRGB).

Foto's

Schilderijen en tekeningen

Digitale illustraties

Het type sensor moet boven 'Four Thirds' uitkomen:

We hebben zorgvuldig gekeken naar verschillende factoren en hierbij gekozen om een minimum sensorgrootte vanaf Four Thirds te hanteren. Daaronder is de hoeveelheid ruis en gebrek aan detail vaak gewoon te groot.
Bij het stellen van een grens zal er altijd een geval zijn dat er net wel of juist net niet binnen valt. Dat is vervelend, maar ook een weloverwogen afweging die we hebben gemaakt. Het zou niet te doen zijn om honderden beelden per dag handmatig te controleren, en op de lange termijn zijn we er van overtuigd dat de huidige opzet de kwaliteit van het hele platform ten goede komt.

Foto's gemaakt met een compactcamera, een action-camera (GoPro, etc.), de meeste drones (DJI, etc.) of een telefoon voldoen niet aan de eisen. De reden hiervoor is dat de sensoren van deze camera’s te klein zijn en niet voldoende detail opslaan. Wij laten pas camera's toe met een sensor vanaf Four Third.

Onze ervaring leert ons dat de sensor van een spiegelreflex- of systeemcamera niet alleen groter is, in de meeste gevallen geeft de sensor van deze camera's ook een beter beeld. Vandaar dat we deze grens hebben gesteld dat er tenminste een spiegelreflex- of systeemcamera vereist is.

Natuurlijk gaat het om de combinatie van enerzijds deze minimale camera eisen, maar anderzijds ook hoe je met de camera omgaat. Zie onze beeldkwaliteit eisen hierboven.

We onderscheiden camera's op basis van sensor grootte. Bijna alle drones hebben erg kleine sensoren, en leveren hierdoor foto's met veel minder detail. Aangezien wij een aantal wand-vullende materialen hebben in onze collectie, is detail voor dus erg belangrijk!

Ondanks dat wij drone foto's zelf ook erg gaaf vinden, is op dit moment onze ervaring dat 90% van de drones nog niet goed genoeg is voor de formaten die wij printen. Voor het commercieel aanbieden van je foto's via ons, laten wij pas camera's toe met een sensor vanaf Four Third.

Bij dia beelden geven bepaalde onderwerpen (zoals mensen en stad) het tijdsbeeld weer. Zodoende is het voor de kijker/klant zichtbaar dat het om een retro foto gaat. Wanneer dit niet geheel is vast te stellen, kan de korrel die zichtbaar is in de analoge foto, als ruis worden opgevat. Wij adviseren om ruis weg te halen uit foto's omdat wij steeds groter afdrukken (denk aan wandvullend behang en grote maten als 160-180cm breed). Wat een kleine korrel lijkt, wordt dan een grove onduidelijkheid.

Bij een dia scanner is het belangrijk om de hoogste instelling te gebruiken. Als dit al de hoogste instelling is, zou je navraag kunnen doen bij een printshop of camerashop, mogelijk hebben zij middelen om op hoge resolutie in te scannen. Hierin gelden onze standaard technische eisen.

Tip: geef in je omschrijving van het werk aan dat het gaat om een analoge foto. Dan is de klant hier van op de hoogte.

Ondanks dat deze camera goede functies heeft, valt deze onder een compact camera. Door het commercieel aanbieden van je foto's en dat wij met prints werken, is de reden dat wij anders kijken naar de technische eisen van een camera. Naast een spiegelreflex camera is ook een systeemcamera toegestaan. Het type sensor in deze camera is Exmor RS CMOS-sensor type 1.0 (13,2 mm x 8,8 mm). Wij rekenen pas camera's goed vanaf de 'Four Thirds system'.

We onderscheiden twee meldingen:

  • De gele gekleurde opmerkingen zijn vriendelijk bedoelde hints. Zie het als extra controles en/of waarschuwingen.
  • De rood gekleurde opmerkingen zeggen dat er iets mis is met je foto('s). Ze voldoen niet aan onze minimale eisen. Deze worden dan ook niet getoond in je shop en/of uploaden.

Nee, helaas niet. We controleren bij het uploaden enkel of je camera voldoet aan de eisen.

We kunnen tijdens het uploaden niet controleren of:

  • Het werk scherp is;
  • Er geen ruis in zit;
  • Of er geen sensorvlekken in het werk zitten;
  • Of de bewerking niet extreem is, waardoor bepaalde details dichtlopen;
  • Of de foto niet bewogen is;
  • Of je geen rechten schendt.

Dit zijn zaken waar jij zelf tijdens het bewerken van je werken zeer secuur op moet letten!

Deze werken kun je helaas niet in je profiel/ shop aanbieden. Hoe mooi het werk ook is, dan is dat helaas het gevolg. Bied je alsnog het werk aan, dan kan het voorkomen dat iemand het werk koopt en wanneer blijkt het niet te voldoen aan onze eisen, dan moeten de klant teleurstellen. En dat wil natuurlijk niemand!

Zorg voor een unieke foto. Upload niet dezelfde foto in 5 verschillende variaties, denk aan zowel zwart/wit als kleur. Kies zelf je voorkeur. We willen ons assortiment zo aantrekkelijk mogelijk presenteren aan de klant, en niet alles dubbel.

Bij kleinere schilderijen of tekeningen kun je het beste gebruik maken van een scanner op de hoogste kwaliteit.

Maak gebruik van de diensten van een winkel of drukkerij die verstand heeft van het digitaliseren. Past je werk niet onder een scanner, fotografeer het werk met een digitale spiegelreflex. Bekijk voordat je aan de slag gaat de technische eisen, zodat je weet waarmee je rekening kunt houden.

Als je je werk gaat scannen of fotograferen, dan zie je vaak nog wat van de omgeving erbij. Snij het werk uit, zodat enkel het werk te zien is. Let op dat je zo min mogelijk snijdt en dat je de vaste verhoudingen van het werk behoudt (1:1, 2:1, 3:2, 4:3, etc.).

Tips voor het fotograferen van je niet-digitale werken:

Bij het fotograferen van je werken is het van belang dat het werk egaal belicht, ruis-vrij en zo scherp mogelijk wordt.

  • Zorg voor egaal licht
    • Schiet bijvoorbeeld buiten, onder een subtiel wolkendek. Een felle zon zorgt weer voor te hard licht.
  • Schiet met een zo laag mogelijke ISO
    • Hoe hoger de ISO, hoe meer ruis de foto zal bevatten. We vragen om digitale bestanden met nagenoeg geen ruis.
  • Gebruik een klein diafragma
    • Hoe kleiner het diafragma (hoge f/ waarde), hoe scherper de foto zal zijn.
  • Gebruik een statief
    • Als je met een lage ISO en een klein diafragma schiet, zul je een lagere sluitertijd nodig hebben om het werk goed belicht te krijgen. Dit kun je eigenlijk niet fotograferen door de camera in je hand te houden. Gebruik dus een statief.
  • Gebruik mirror-lockup, en zelfontspanner
    • Stel op je camera mirror-lock in. Dit houdt in dat de spiegel van je camera al omhoog klapt voordat de foto gemaakt wordt. De klap die de spiegel maakt kan er voor zorgen dat je camera beweegt en dit kun je terug zien in de foto.
    • Schiet de foto met de zelfontspanner ingesteld. Jouw hand kan er voor zorgen dat de camera ook lichtjes kan bewegen. Door de zelfontspanner in te stellen, elimineer je mogelijke bewegingen.

Bewerk het bestand, zodat de kleuren gelijk zijn. Bij het digitaliseren van je werken kunnen kleuren anders worden dan je hebt bedoeld. Trek de kleuren bij in bijvoorbeeld Adobe Photoshop. Zorg dat je bij het bewerken van je afbeeldingen de kwaliteit in de gaten houdt, en geen ruis toevoegt.

We onderscheiden twee meldingen:

  • De gele gekleurde opmerkingen zijn vriendelijk bedoelde hints. Zie het als extra controles en/of waarschuwingen.
  • De rood gekleurde opmerkingen zeggen dat er iets mis is met je foto('s). Ze voldoen niet aan onze minimale eisen. Deze worden dan ook niet getoond in je shop en/of uploaden.

Nee, helaas niet. We controleren bij het uploaden enkel of je camera voldoet aan de eisen.

We kunnen tijdens het uploaden niet controleren of:

  • Het werk scherp is;
  • Er geen ruis in zit;
  • Of er geen sensorvlekken in het werk zitten;
  • Of de bewerking niet extreem is, waardoor bepaalde details dichtlopen;
  • Of de foto niet bewogen is;
  • Of je geen rechten schendt.

Dit zijn zaken waar jij zelf tijdens het bewerken van je werken zeer secuur op moet letten!

Deze werken kun je helaas niet in je profiel/ shop aanbieden. Hoe mooi het werk ook is, dan is dat helaas het gevolg. Bied je alsnog het werk aan, dan kan het voorkomen dat iemand het werk koopt en wanneer blijkt het niet te voldoen aan onze eisen, dan moeten de klant teleurstellen. En dat wil natuurlijk niemand!

Is je werk van origine een vector, zet deze dan om naar JPEG in een hoge resolutie. Ga voor minimaal 12 megapixel (in geval van vierkante werken is dit (ongeveer) 3500 x 3500 pixels, of bij 3:2 4000 x 3000). Groter dan 12 megapixel kan altijd!

We onderscheiden twee meldingen:

  • De gele gekleurde opmerkingen zijn vriendelijk bedoelde hints. Zie het als extra controles en/of waarschuwingen.
  • De rood gekleurde opmerkingen zeggen dat er iets mis is met je foto('s). Ze voldoen niet aan onze minimale eisen. Deze worden dan ook niet getoond in je shop en/of uploaden.

Nee, helaas niet. We controleren bij het uploaden enkel of je camera voldoet aan de eisen.

We kunnen tijdens het uploaden niet controleren of:

  • Het werk scherp is;
  • Er geen ruis in zit;
  • Of er geen sensorvlekken in het werk zitten;
  • Of de bewerking niet extreem is, waardoor bepaalde details dichtlopen;
  • Of de foto niet bewogen is;
  • Of je geen rechten schendt.

Dit zijn zaken waar jij zelf tijdens het bewerken van je werken zeer secuur op moet letten!

Deze werken kun je helaas niet in je profiel/ shop aanbieden. Hoe mooi het werk ook is, dan is dat helaas het gevolg. Bied je alsnog het werk aan, dan kan het voorkomen dat iemand het werk koopt en wanneer blijkt het niet te voldoen aan onze eisen, dan moeten de klant teleurstellen. En dat wil natuurlijk niemand!

  1. Tip Natalie

Tips van Natalie Bruns

1: Er is altijd maar 1 foto de allermooiste. Leer heel kritisch naar je eigen werk te kijken en kies er voortaan 1.

2: Zorg ervoor dat je je foto altijd bewerkt en hem dan op 100% groot in beeld zetten. Dan zie je ineens stipjes, vlekjes een vogel in de verte die een stipje is. Die moeten weg. Als je namelijk een canvas besteld op 120 x 80 cm wil je niet denken ‘wat is die stip?’. Jij mag dan wel weten dat daar ooit een vogel vloog, maar als het op 100% geen vogel lijkt, moet het eraf.

3: Vergelijk je eigen foto's met die van stock bureaus. Ik zag iemand met 1 blauwe bes, Google blauwe bes. Dan zul je zien dat als iemand 1 bes op de foto zet, deze bijna beeldvullend, haarscherp en prachtig van kleur is. Als het totaal niet lijkt op de compositie, scherpte en kleur die je zelf hebt gedaan, dan kun je er vanuit gaan iemand die zoiets zoekt, de foto elders koopt.

4: Kies een onderwerp dat interessant is. Tulpen zijn er echt in overvloed. Dat wil zeggen dat de mensen met de mooiste camera’s en die het beste fotobewerkingsprogramma hebben het waarschijnlijk van je ‘winnen’. Een tulp word dus pas interessant voor jou om te plaatsen als er een geweldige vlinder op neerstrijkt. Of een ezel met zijn guitige koppie een hap van een hele bos neemt.

5: Er zijn wel 100 tips, maar ik geef er graag nog 1. Geef niet op! Je wordt alleen maar beter van heel veel foto’s maken. Door kritisch ernaar te kijken. Veel te vergelijken met de fotografen die er wel hun geld mee kunnen verdienen. Wat is er anders aan hun foto? Door te leren bewerken en de feedback die jullie krijgen toe te passen, zullen jullie alsmaar beter worden.

Staat je vraag er niet tussen?

Ga naar het forum en stel je vraag! Onder de duizenden beeldmakers is er altijd wel iemand die online is en het antwoord weet. Wil je nog meer informatie? Laat je inspireren door onze tips & tricks blog.

Bezoek het forum Bekijk alle veelgestelde vragen Bekijk de Tips & tricks blog

Het forum is een gesloten groep en alleen toegankelijk voor beeldmakers. Wanneer je bent ingelogd kun je het forum bezoeken.

Categorieën

Verdienmodel

Hoe verkopen werkt

Het verdienmodel uitgelegd

Opbouw verkoopprijs

Ontdek meer

Uploadeisen

Beeldkwaliteit

Technische eisen

Handige checklists

Ontdek meer

Juridische zaken

Belangrijke termen

Notice and Takedown procedure

Claim of NTD ontvangen?

Ontdek meer

Jouw shop

Account

Dashboard

Profiel

Ontdek meer

Zoekmachine & Tags

Werk beheren

Tags en tagging systeem

Vindbaarheid

Ontdek meer

Marketing

Marketing

Tools

Tips

Ontdek meer