Beeldmaker blog db Waterman

De veelzijdige werken van db Waterman

db Waterman maakt unieke werken. Gelaagd, gedetailleerd en zeer interessant. Het doet wat met onze fantasie en door de vele details kun je er uuuuuren naar blijven kijken. Benieuwd naar het creatief brein achter db Waterman?

Het 10 jaar werk van Ans

Voor het 10 jaar werk wilde ik de kleuren van Werk aan de Muur terug laten komen in het werk samen met mijn geliefde figuurtjes, met name een dansend kind, kon combineren met een feestelijke gebeurtenis. Daarbij kwam al snel een ballon en een kroontje naar boven. Omdat ik op dat moment aan het experimenteren was met het gebruik van sjablonen, vond ik de opdracht een mooie gelegenheid om dat eens uit te proberen en een Barok behang achtergrond te maken. Ook omdat dat de muur verbeeld van 'Werk aan de Muur' . Dus alles bij elkaar opgeteld is LITTLE DANCING QUEEN op deze manier ontstaan. En toen dacht ik; misschien leuk als er een koppeltje van is. Daarom heb ik ook nog 'IN THE MOOD FOR DANCING' gemaakt.

Welke wijze les zou jij jezelf 10 jaar geleden gegeven hebben?

Durf te doen wat je eigenlijk het liefste doet!

Ans is db Waterman

De naam db Waterman doet ons vermoeden dat de kunstwerken zijn gemaakt door een man. Maar niets is minder waar. Deze fantastische werken komen namelijk van Ans de Bie uit Eindhoven. Ans is moeder van drie kinderen en is inmiddels gezegend met een kleinzoon. In het verleden heeft ze aan de kunstacademie van ‘s Hertogenbosch haar opleiding met succes afgerond en vandaag de dag houdt ze haar kennis up to date door middel van Workshops. Ze is een toptalent en daar zijn we blij mee.

Een totaal nieuw beeld

In de eerste instantie schilderde Ans met name met acryl- of aquarelverf op canvas. “Klopt,” begint ze. “Maar ongeveer vijf jaar geleden begon ik met een zoektocht naar een compleet nieuwe manier van werken.” De reden hiervoor is dat ze eventjes de broekriem aan moest trekken en wegens budgettaire reden kwam ze uit op iets dat wel heel origineel is. “Ik ging zoeken naar allerlei resten papier, tijdschriften, kranten, afbeeldingen en andere materialen die nog goed bruikbaar waren. Toen herinnerde ik mij dat ik als klein meisje ook bezig was met plaatjes uit tijdschriften te knippen. Dit plakte ik dan in mijn boeken of op de deur van mijn kamer.” Op deze manier ontstond een totaal nieuw beeld dat eigenlijk gemaakt is van afval en resten die anders weggegooid zouden worden.

Thuis in het klein

Verweerde muren met afbladderende verf, reclamezuilen met oude affiches, reclamefolders muren vol posters die over elkaar heen geplakt zijn en zelfs door weer en wind verweerd raken, Ans houdt ervan. “Onwijs! En dit leek mij een uitgesproken kans het na te maken en het als kunst uit te brengen. Dus dat heb ik gedaan, maar dan thuis in het klein, in combinatie met tijdschriften, kranten en acrylverf.” Maar ze blijft niet stilzitten en ontwikkeld zich graag verder. Dus inmiddels zijn er meer materialen bij gekomen zoals potlood, balpen, pastelkrijt, stempeldruk, verf en meer.

Allereerste en meest geliefde schilders techniek

“Deze nieuwe manier van werken beviel me en vind ik nog steeds erg leuk.” Toch miste Ans haar allereerste en meest geliefde schilders techniek; namelijk het aquarelleren. “Aquarelverf heeft de herkenbare transparantie, en het is me gelukt om dit na te bootsen!” Ans heeft een manier gevonden om lagen papier over elkaar heen te brengen die doorzichtig zijn.

Lekker bezig in haar eigen atelier

Als fulltime kunstenares is ze elke dag lekker bezig in haar eigen atelier. “Het liefst wel, en dan heerlijk met muziek aan. Eigenlijk zou ieder mens zo’n ruimte moeten hebben, ongeacht wat ze doen!” Soms is ze snel klaar met het maken van een kunstwerk en soms doet ze er langer over. “Dat scheelt per werk. Met de een ben ik in drie dagen klaar, en met het andere werk ben ik zeker twee maanden bezig, zoals het werk Fireflies. Dit is afhankelijk van de materialen en en technieken die ik gebruik.”

Stylist Lianne over de werken van db Waterman: "Haar werkwijze is echt waanzinnig, dit zijn tijdloze klassiekers vandaag de dag gemaakt!"

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van db Waterman te gaan.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails