Jesper Krijgsman Jumbotron beeldmakers

Digitale dagdromen van Jesper Krijgsman

Jesper Krijgsman smelt werkelijkheid en fantasie samen met zijn fotografie, vaardigheden als beeldbewerker en onverwoestbare geduld. Zijn kunstwerken zijn samengesteld uit een constellatie van individuele foto's die een gevoel van natuurlijke schoonheid en magie creëren. Jesper stelt zijn gefotografeerde elementen, geremixt tot paradijselijke perfectie, zo levendig samen dat je je aangetrokken voelt om in zijn wonderlijke werelden te stappen.

Het 10 jaar werk van Jesper

"Mijn inspiratie voor het maken van dit werk haalde ik uit de vindingrijkheid van de natuur: hoe een hoge boom of kleurrijke bloemenweide kan ontstaan uit een klein zaadje. Dit vind ik een mooie parallel met de groei die Werk aan de Muur heeft doorgemaakt. In dit werk wilde ik een bonte verzameling van levensvormen laten zien die samen iets moois vormen. Om dit werk te maken heb ik talloze foto’s van bloemen, planten, dieren en andere elementen gemaakt en digitaal uitgeknipt. Al deze elementen voeg ik samen tot een grote collage die diversiteit van de natuurlijke wereld viert. Ik ben sinds een paar jaar beeldmaker bij Werk aan de Muur en ik ben erg blij met hoe dit mij in mijn creatieve ontwikkeling heeft geholpen. Ik ben erg benieuwd naar de verdere groei in de toekomst. "

Welke wijze les zou jij jezelf 10 jaar geleden hebben gegeven?

"Geloof meer in jezelf en wees niet te hard voor jezelf. Laat de zoektocht naar perfectionisme vallen: dit is iets wat niemand kan bereiken en het is niet waar jouw creativiteit om draait."

De natuur is krachtig en mysterieus

Jesper Krijgsman (29) is geboren en getogen in Nederland en is zo’n tien jaar geleden naar Zwitserland verhuisd. In 2020 heeft hij zijn baan als grafisch vormgever bij een reclamebureau opgezegd om aan een nieuw avontuur te beginnen. “Sinds ik me ben gaan verdiepen in de wonderen van de natuurlijke wereld en daarmee probeer te werken ben ik als persoon veranderd. Ik ervaar nu meer rust in mijn leven en ik zie dagelijks planten of dieren die mij inspireren. Mijn doel is om mensen te laten zien dat de natuur erg krachtig en mysterieus kan zijn. Een levend iets dat uit duizenden onderdelen bestaat.”

Samen gewoven composities van stralende schoonheid

Jesper woont in Zürich en krijgt steeds meer erkenning voor zijn digitaal gecomponeerde panorama's van natuurlijke rijkdom, die hij creëert door foto's te maken van planten, dieren en ander organische materiaal. Nadat hij eerst elementen uit zijn foto's heeft geïsoleerd en uitgeknipt, weeft Jesper ze vervolgens samen tot ingewikkelde composities van stralende schoonheid.

Planten, bloemen en bladeren

Jesper is vaak op zoek naar nieuw materiaal dat hij kan gebruiken. “Als ik op vakantie ben dan fotografeer ik bijzondere planten, bloemen en bladeren en soms neem ik zelfs iets mee zodat ik het thuis kan fotograferen. Thuis heb ik iets meer controle over de belichting, compositie en perspectief.” Nadat hij zo’n plant heeft gefotografeerd knipt hij het heel nauwkeurig en realistisch uit in Photoshop. “Dit is het ideale moment om de vorm en kleur te bestuderen.” zegt Jesper. Elk uitgeknipt element voegt hij toe aan zijn beeldbank van waaruit hij ze makkelijk in zijn nieuwe kunstwerken kan plaatsen.

Een organisch proces

Een werk van Jesper begint vaak met een emotie, visie of een droom. Hij plant het nooit helemaal uit. “Nee, integendeel. Tijdens het maken van een compositie probeer ik mijn gedachten los te laten en zo min mogelijk na te denken over de plaatsing van mijn objecten. Het is een instinctief en organisch proces, waarin elk element zijn eigen lot dicteert.” Vanuit één simpel uitgangspunt – een beeld, een kleur, een emotie – volgt hij een nauwgezet proces. Daarna past hij de kleuren nog iets aan en met wat poetsen en wat liefde begint er langzaamaan wat geweldigs te komen. “Door alles zelf te fotograferen en te bewerken voelt het als iets erg persoonlijks. Ik heb gemerkt dat door mijn werk mijn verbinding met de natuur sterker is geworden.”

  1. Hilton 2021 Exhibition resized 001
  1. Hilton 2021 Exhibition resized 006
  1. Hilton 2021 Exhibition resized 010

Stylist Lianne: “Zijn gedetailleerde werken zorgen ervoor dat je geen moment uitgekeken raakt. Lekker kleurrijk en tijdloos klassiek.”

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Jesper Krijgsman te gaan.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails