omslag_jesper

Digitale dagdromen van Jesper Krijgsman

Ken je dat moment dat je de meest prachtige vogel ziet en dat je deze dan wilt fotograferen? Er is niets zo hatelijk als een vogel die er dan net niet helemaal lekker op staat. Bewogen bijvoorbeeld. Of zelfs nog erger: als het diertje de andere kant op kijkt! Het eerste waar je dan aan denkt is WISSEN! Zo snel mogelijk! Maar voor Jesper begint de pret juist bij deze beelden. Want hij weet ze als geen ander perfect samen te stellen en er een waar kunstwerk van te maken.

Jesper Krijgsman (26) is geboren en getogen in Nederland en is zo’n acht jaar geleden naar Zürich verhuisd. In het dagelijks leven is hij werkzaam als grafisch vormgever bij een reclamebureau en hij studeert communicatie en multimediadesign. “Al van jongs af aan werk ik met Photoshop en sinds een paar jaar ben ik mij echt gaan verdiepen in de natuur. Mijn doel is om mensen te laten zien dat de natuur erg krachtig en mysterieus kan zijn. Een levend iets dat uit duizenden onderdelen bestaat.”

“Grappig,” begint Jesper, terwijl hij met zijn hand over ons showroom exemplaar wrijft. “Je zou het haast niet zeggen, maar de achtergrond van The Beacon is een foto van de TV die en beetje stoffig was. Ik haalde het microvezeldoekje erover waarna er een strepenpatroon ontstond. Dit bracht me op het idee om er een foto van te maken en nu is het een werk dat in vele huiskamers prijkt”.

Golden Age

Jesper is vaak op zoek naar nieuw materiaal dat hij kan gebruiken. “Als ik op vakantie ben dan fotografeer ik bijzondere planten, bloemen en bladeren en soms neem ik zelfs iets mee zodat ik het thuis kan fotograferen. Thuis heb ik iets meer controle over de belichting, compositie en perspectief.” Nadat hij zo’n plant heeft gefotografeerd knipt hij het heel nauwkeurig en realistisch uit in Photoshop. “Dit is het ideale moment om de vorm en kleur te bestuderen.” zegt Jesper. Elk uitgeknipt element voegt hij toe aan zijn beeldbank van waaruit hij ze makkelijk in zijn nieuwe kunstwerken kan plaatsen.

Een werk van Jesper begint vaak met een emotie, visie of een droom. Hij plant het nooit helemaal uit. “Nee, integendeel. Tijdens het maken van een compositie probeer ik mijn gedachten los te laten en zo min mogelijk na te denken over de plaatsing van mijn objecten. Dit zorgt voor een organisch proces.” Daarna past hij de kleuren nog iets aan en met wat poetsen en wat liefde begint er langzaamaan wat geweldigs te komen. “Door alles zelf te fotograferen en te bewerken voelt het als iets erg persoonlijks. Ik heb gemerkt dat door mijn werk mijn verbinding met de natuur sterker is geworden.”

Spectra

Vorig jaar bezocht hij de showroom van Werk aan de Muur in Haarlem om advies te krijgen over de keuze van een kunstwerk voor bij hem thuis. Zijn bezoek inspireerde hem om zijn eigen werken ook toe te voegen aan de collectie. “Ik ben onwijs blij met het platform van Werk aan de Muur. Voor het eerst hangen een aantal van mijn werken bij mensen thuis en dit geeft mij extra motivatie om door te gaan met wat ik doe. En omdat Werk aan de Muur voor mij de klantenservice uit handen neemt, heb ik meer tijd over om mij te focussen op het maken van nieuwe kunstwerken.”

Stylist Lianne over de werken van Jesper Krijgsman: "Zijn gedetailleerde werken zorgen ervoor dat je geen moment uitgekeken raakt. Lekker kleurrijk en tijdloos klassiek."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Jesper Krijgsman!

Beeldmakers